UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 17 november 2004

Synefrine uit de bittere sinaasappel (Citrus aurantium) als vermageringsmiddel

Synefrine is even gevaarlijk als efedrine, en bovendien onwerkzaam. Een ‘afslankmiddel’ met deze stof erin is al in Canada verboden.

Een voor ons waarschijnlijk bekendere naam voor deze sinaasappel is Sevilla sinaasappel, waarvan de schil wordt gebruikt om sinaasappelmarmelade de typische smaak te geven.

Nu efedrine niet meer in afslankmiddelen mag worden gebruikt ziet men meer en meer afslankmiddelen met bittere sinaasappel op de markt verschijnen. Sommige merken, die de bui aan zagen komen, waren daar al eerder op overgeschakeld of verkochten twee verschillende versies, een met efedrine en een met synefrine. Nu is alleen de synefrineversie overgebleven. Inmiddels zijn er talloze merken in Nederland verkrijgbaar.

Maar synefrine is naar alle waarschijnlijkheid net zo gevaarlijk als efedrine en vooral, net als efedrine, als het gecombineerd wordt met cafeïne en/of andere stimulerende middelen. Cafeïne komt niet alleen voor in koffie maar ook in kolanoten, guarana, thee (zowel zwarte als groene) en zelfs in cacao. De gevolgen zijn net als bij efedrine een versnelde hartslag, bloeddrukstijging, versterkte werking van de schildklier. Bovendien beïnvloedt synefrine de werking van sommige medicijnen.

Het verbod op efedrine ging in de USA op 6 april 2004 in. Volgens de New York Times van 11 april 2004 had de FDA al 7 meldingen binnen van gevallen van overlijden als gevolg van het gebruik van synefrine en ook nog eens 85 meldingen van serieuze gezondheidsschade. Ook onze Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) houdt synefrine scherp in de gaten.

Op 28 mei 2004 waarschuwde Health Canada – Santé Canada (HC-SC) tegen het gebruik van “Thermonex”, een afslankmiddel uit de USA met synefrine, cafeïne en andere stoffen die het effect van synefrine versterken. Al voor die tijd had HC-SC in het algemeen gewaarschuwd voor dit soort afslankmiddelen. Er is nu een invoerverbod op Thermonex, maar Canadezen kunnen het middel toch nog proberen mee te nemen uit de States. hoewel de controle door de Canadese douane aan de grens met de USA streng is.

 

Overigens ontbreekt het bewijs dat synefrine gewichtsverlies veroorzaakt. Het is dus niet alleen gevaarlijk maar waarschijnlijk ook nog onwerkzaam. Voor de sinaasappelmarmelade hoeft u gelukkig niet bang te zijn. Daar zit lang niet genoeg synefrine in om ook maar enig gevaar op te leveren. Maar u wordt er ook niet slank van.

Bron:  Health Canada warns Canadians not to use “Thermonex”

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 14 december 2019

Is de leefstijlgeneeskunde serieus te nemen?

artikelen - 09 oktober 2010

Het gevaarlijke middel sibutramine, dat in tal van afslankmiddelen (met name in Chinese 'kruiden'-middelen) wordt toegepast, is van de markt gehaald.