UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 18 oktober 2012

Rupsje NPN slikt onnodig vitamine D-tabletten

De branchevereniging voor voedingssupplementenbedrijven NPN (Natuur- & GezondheidsProducten Nederland) gedraagt zich als het bekende rupsje-nooit-genoeg.

Rupsje NPN slikt onnodig vitamine D-tabletten

NPN stelt in een persbericht (PDF), dat begin oktober de ether in werd geslingerd, dat de Gezondheidsraad in haar nieuwe voedingsnormen stelt dat ‘extra vitamine D via een voedingssupplement voor een grote groep mensen belangrijk is.’

Wie het onderliggende rapport van de raad bekijkt (PDF), komt tot een geheel andere – minder verkoopbevorderende – conclusie.

De Gezondheidsraad schrijft namelijk:

‘Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat alle kinderen, adolescenten en volwassenen tussen de 4 tot 70 jaar uit gezondheidsoogpunt extra vitamine D nodig hebben. Binnen de groep 4 tot 70-jarigen zijn enkele subgroepen die mogelijk baat hebben bij extra vitamine D. En dan hebben we het over mensen die weinig of niet in de zon komen en die ook nog eens een donkere huid hebben.’

Een grote groep kun je dit niet noemen. Ook niet als je er alle baby’tjes en kleuters tot vier jaar bij zou tellen.

De Gezondheidsraad adviseert namelijk – conform een al ‘eeuwenoud’ advies – die kleine groep tot vierjarigen wat extra vitamine D te geven.

En dus hoeven maar weinig mensen vitamine D extra bij te slikken als je, zoals de raad stelt, voldoende en gevarieerd eet. Vitamine D komt van nature voor in een beperkt aantal voedingsmiddelen zoals vette vis, lever, vlees, eieren en melkproducten. Het wordt verder al decennia lang toegevoegd aan margarine, halvarine en aan bak- en braadproducten. In de Nederlandse situatie maakt de mens van maart tot november onder invloed van zonnestraling bovendien zelf vitamine D aan in de huid, zo legt de raad uit.

En dus is er, ondanks de diepe wens van de supplementenindustrie, met het nieuwe Gezondheidsrapport niet veel veranderd en gelden, in het verlengde daarvan, nog steeds de aanbevelingen van het Voedingscentrum.

Dr. Gert Schuitemaker, die pap en nog veel meer lust van vitaminesupplementen, gelooft geen snars van de adviezen van de Gezondheidsraad en van het Voedingscentrum, die toch echt gebaseerd zijn op de laatste stand van de wetenschap. Schuitemaker, die een boek schreef over vitamine D suppletie: ‘Al met al een misleidend rapport met bovendien aanbevelingen die veel te laag zijn. Overeind blijft wat internationale vitamine D-experts aanbevelen voor een land als Nederland met relatief weinig zon: 2000 IE per dag, ’s winters én ’s zomers. Daar verandert dit Gezondheidsraad-rapport niets aan’, aldus de weinig onafhankelijke oprichter van het supplementenbedrijf Plantina.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 31 januari 2021

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathieclub spant rechtszaak tegen Frankrijk aan / Accreditatie van Britse Society of Homeopaths geschrapt.

artikelen - 24 juli 2015

Meer dan veertigduizend euro heeft kwakzalverbasisarts Henk Fransen uit Apeldoorn opgehaald voor zijn “zoektocht naar genezing.” Fransen gaat met dit crowdfunding-geld reclamefilmpjes maken over de “beste alternatieve behandelingen die wereldwijd voorhanden zijn.”

artikelen - 24 maart 2015

Error 404. Oops An error occured, laat een pagina op de site van Boerhaave Nascholing weten.