UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 14 maart 2012

Reclame Code Commissie: Green Coffee misleidt

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft de klacht gehonoreerd die Catherine de Jong, voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), had ingediend tegen teksten die handelsonderneming A. van den Broek in Oude Wetering op haar website voor het product Green Coffee 800+ gebruikt.

Reclame Code Commissie: Green Coffee misleidt

Green Coffee is een kruidenmengsel met extracten van groene theebladeren en ginsengwortel. Er zijn vervuilde Green Coffee-varianten in de handel (geweest) met sporen van het farmaceutische afslankmiddel sibutramine, is in 2011 gebleken uit onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA).

De Jong tekent bezwaar aan tegen aanprijzing van het product als afslankmiddel. Daar is geen enkel bewijs voor, vindt zij. De RCC stelt haar in het gelijk. ‘Green Coffee 800+ kan de geclaimde werking niet aantonen. Hun aanprijzing op de website is daarom, volgens geldende regels neergelegd in de Nederlandse Reclame Code, misleidend en daardoor oneerlijk’, schrijft de RCC in haar beslissing. De firma vindt dat er wel bewijzen zijn voor de werking van Green Coffee-producten. ‘Kijk maar naar de positieve verhalen op de Hyves-pagina en de webwinkelsite van ons’, stelt de distributeur in brieven en e-mails aan de RCC.

De raad maakt in haar uitspraak gehakt van dit betoog. ‘Ervaringsverhalen en mededelingen van de fabrikant kunnen niet als onafhankelijke en gezaghebbende onderbouwing van de geclaimde werking worden aangemerkt’, schrijft de RCC, die de fabrikant adviseert niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Op de website van Green Coffee staan overigens nog steeds vergelijkbare teksten. We lezen: ‘Green Coffee 800 is een geneesmiddelvrij voedingssupplement welke is ontwikkeld uit een mix van kruidenextracten. In gebruik met een gezond dieetplan, vlakt Green Coffee 800 je trek in eten af en stimuleert het de verbranding van vet en calorieën. De kruidenextracten en mineralen die in dit product worden gebruikt zijn vanuit de hele wereld verzameld om dit geheel natuurlijke voedingssupplement te maken. Green Coffee 800 bevat de benodigde kwaliteiten van anti-oxidanten om een verhoogde warmtegeleiding te bereiken welke zorgen voor een snellere stofwisseling en vetverbranding. Chroom verhoogt de verbranding van koolhydraten en versnelt de stofwisseling en Panax Ginseng helpt je bij het behouden van je energie terwijl je dieet. Een ander ingrediënt, wilde gember, start het vetverbrandingsproces terwijl het de trek wegneemt’.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 mei 2024

Tijdens en na de coronacrisis was er een spotje op tv te zien van Trachitol met de tekst: “Trachitol doodt bacteriën en virussen die keelpijn veroorzaken”. Dit mag niet meer, oordeelt de Reclame Code Comissie (RCC).

artikelen - 03 april 2022

Reclame Code Commissie: het alternatieve artsencollectief ACC mag niet langer beweren dat vaccinatie kan leiden tot onvruchtbaarheid.

artikelen - 08 november 2021

Alternatief therapeute Linda Reinhardt gebruikt de EMB-bloedtest. Een klacht bij het tuchtcollege tegen deze kwakzalverij was tevergeefs.