Door: Catherine de Jong | Geplaatst: 28 november 2011

Lelijk op de koffie met Green Coffee 800

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 26 november staat een interessant artikel met de titel: Bijwerking afslankmiddel, vervuild met sibutramine.
Het kruidenmiddel heet Green Coffee 800 en bevat volgens de bijsluiter calcium, chroompicolinaat, een eigen kruidenmix van groene thee-extract, cafeïne en Panax ginsengwortel.

Uit onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) is gebleken dat Green Coffee 800 een hoeveelheid sibutramine bevat tot twee maal de normale dosis van 10 mg.

Sibutramine is als afslankmiddel enige tijd op de markt geweest in Nederland. Sinds februari 2010 is de handelsvergunning van sibutramine geschorst, omdat de bijwerkingen niet opwegen tegen het therapeutische voordeel van een matig gewichtsverlies, dat bovendien vaak niet behouden blijft.

In Australië zijn meldingen geweest over de toevoeging van sibutramine aan Green Coffee 800. In augustus 2010 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg gewaarschuwd tegen dit middel.

En nu staat er in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) een verslag over twee patiënten die bijwerkingen van sibutramine hebben ervaren na het drinken van Green Coffee 800. Bij de ene patiënt ontstond een lichte vorm van manie (hypomanie) en de andere patiënt ontwikkelde, na 2 weken het kruidenmiddel te hebben gebruikt, leverfunctiestoornissen. Via melding bij het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb kwam de zaak aan het licht.

De website www.bestgreencoffee.nl is nog steeds actief. Er is zelfs een speciale aanbieding: 3 pakken Green Coffee voor 24,95 euro! Het schorsen van de handelsvergunning in februari 2010 heeft kennelijk niet voldoende effect gehad.

 

Florence van Hunsel en Kees van Grootheest. Bijwerking afslankmiddel, vervuild met sibutramine.  NTvG 2011, 47, blz 2160.

 

Catherine de Jong

Gerelateerde artikelen

artikelen - 28 mei 2023

Alternatieve therapeuten hebben waterstofgas ontdekt, als panacee; bewijsvoering ontbreekt.

artikelen - 28 mei 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: TikTok grote verspreider van desinformatie / Jonge Duitse apothekers willen homeopathie uit geneesmiddelenrichtlijn halen

artikelen - 18 mei 2023

Sekteleider en kwakzalver Jan Pieter de Kok die meerdere keren is veroordeeld, is vermoedelijk vorig jaar overleden.