Patiëntrisico bij kruidenmiddelen

De risicos van verschillende kruidenmiddelen in Nederland
In het Brabants Dagblad van 10 november 2007 werd vermeld dat minister Klink meent dat Chinese kruiden weinig tot geen patiëntrisico met zich brengen. Was dat maar waar.
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 11 nov 2007

Zie ook

Er worden bij de Traditionele Chinese Medicijnen (TCM) nog steeds middelen met het kankerverwekkende aristolochiazuur gebruikt. De invoer daarvan in de EU is sinds 1992 verboden. Het stiekem toevoegen van reguliere geneesmiddelen, vaak in veel te hoge doseringen, komt nog steeds vaak voor. Ook worden er nog steeds middelen met pyrrolizidine alkaloïden (PA’s) en aconitum soorten gevonden. Die laatsten zouden eigenlijk op lijst I van verboden middelen van het Kruidenbesluit moeten staan, maar destijds is alleen aan monnikskap (Aconitum napellus) gedacht. Maar andere aconitumsoorten zijn net zo gevaarlijk. Verder komen middelen met zware metalen ook nog steeds voor.

Maar het zijn niet alleen de Chinezen. Bij ayurvedische middelen zijn zware metalen met name een probleem. Men meent die met de juiste rituelen te kunnen ontgiften maar men vergeet dat kwik, lood en arseen zelf juist het vergif zijn. De VWA heeft met name zware loodvergiftigingen met ayurvedische middelen in Nederland waargenomen. Het gebruik van aristolochia spp. is in de ayurveda gering ten opzichte van de TCM, maar het komt wel voor, evenals het gebruik van planten met PA’s.

Zijn de westerse kruiden dan zo veilig? Nou nee, niet echt. De gevaarlijkste soorten staan op lijst II van verboden middelen van het Kruidenbesluit. Maar de Nederlandse Warenwet kent geen ruimte tussen toelaten en verbieden. Waarschuwen, zoals men elders doet, is voor de VWA niet mogelijk. Van de volgende kruiden is het bijvoorbeeld bekend dat ze de lever beschadigen: Stinkende gouwe; zilverkaars (meestal verkocht als Black cohosh); Noni sap en zaagpalm. Verder vergroten soja en cranberry’s de kans op nierstenen. Dan zijn er de nodige kruiden die problemen veroorzaken bij operaties en narcose, zoals bloedingen. En vergeet niet de verstoring van de werking van reguliere medicijnen. Vooral sint-janskruid is hiervoor berucht. En dan zijn er de nodige allergische reacties, die met name optreden bij asterachtigen zoals Echinacea en Arnica en vele anderen.

Onschuldige kruidenmiddelen? Nou nee.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Lees ook