De veiligheid van kruidenmiddelen

Kruidenmiddelen worden niet zo streng gereguleerd als medicijnen. Goede controle is daarom van belang. Op 15 december promoveert ir. Martijn Martena in Wageningen op een onderzoek naar de veiligheid van kruiden die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn.
Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 11 dec 2010

Kruidenmiddelen worden al eeuwen gebruikt om mensen te behandelen voor de meest uiteenlopende kwalen. Er zijn twee alternatieve geneeswijzen die veel kruiden gebruiken, de traditionele Chinese geneeswijze en de ayurvedische geneeswijze. Kruiden vallen niet onder de Geneesmiddelenwet. De regels die voor kruiden gelden, zijn daarom een stuk minder streng dan voor medicijnen.

Dat kruidenmiddelen al heel lang worden gebruikt, wil natuurlijk nog niet zeggen dat ze ook werken. Er worden wel langzaamaan steeds meer studies gedaan naar kruidenmiddelen, maar veelal zijn de resultaten teleurstellend. Verder kunnen kruidenmiddelen ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Een heel bekend voorbeeld is het Aristolochia bevattende Chinese kruidenpreparaat dat in de jaren '90 in België is gegeven aan mensen die wilden afvallen. Veel van deze mensen kregen nierfunctiestoornissen (105 mensen in 2007) waardoor ze moesten gaan dialyseren en/of een niertransplantatie nodig hadden. Bovendien is Aristolochia kankerverwekkend, vooral nierkanker komt veel voor. Verder zijn er nog steeds regelmatig incidenten met de ayurvedische geneeswijze waarbij met name loodvergiftigingen kunnen optreden.

De Voedsel en WarenAutoriteit (VWA) doet onderzoek naar deze kruidenmiddelen en waarschuwt voor het gebruik ervan. Op de website van de VWA staat hierover informatie evenals een lijst van kruidenmiddelen waarvan bekend is dat ze giftige bestanddelen bevatten. Ir. Martijn Martena werkt bij de VWA en doet al jaren onderzoek naar deze kruidenmiddelen. Op 15 december 2010 zal hij promoveren aan de universiteit van Wageningen op het proefschrift met als titel 'Safety of herbal preparations on the Dutch market'.


Referenties

Website Voedel en WarenAutoriteit (VWA)

Aankondiging promotie universiteit van Wageningen

New England Journal of Medicine artikel over Aristolochia-affaire

Wetenschappelijke publicaties Martena

Lees ook