UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 11 december 2010

De veiligheid van kruidenmiddelen

Kruidenmiddelen worden niet zo streng gereguleerd als medicijnen. Goede controle is daarom van belang. Op 15 december promoveert ir. Martijn Martena in Wageningen op een onderzoek naar de veiligheid van kruiden die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn.

De veiligheid van kruidenmiddelen

Kruidenmiddelen worden al eeuwen gebruikt om mensen te behandelen voor de meest uiteenlopende kwalen. Er zijn twee alternatieve geneeswijzen die veel kruiden gebruiken, de traditionele Chinese geneeswijze en de ayurvedische geneeswijze. Kruiden vallen niet onder de Geneesmiddelenwet. De regels die voor kruiden gelden, zijn daarom een stuk minder streng dan voor medicijnen.

Dat kruidenmiddelen al heel lang worden gebruikt, wil natuurlijk nog niet zeggen dat ze ook werken. Er worden wel langzaamaan steeds meer studies gedaan naar kruidenmiddelen, maar veelal zijn de resultaten teleurstellend. Verder kunnen kruidenmiddelen ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Een heel bekend voorbeeld is het Aristolochia bevattende Chinese kruidenpreparaat dat in de jaren ’90 in België is gegeven aan mensen die wilden afvallen. Veel van deze mensen kregen nierfunctiestoornissen (105 mensen in 2007) waardoor ze moesten gaan dialyseren en/of een niertransplantatie nodig hadden. Bovendien is Aristolochia kankerverwekkend, vooral nierkanker komt veel voor. Verder zijn er nog steeds regelmatig incidenten met de ayurvedische geneeswijze waarbij met name loodvergiftigingen kunnen optreden.

De Voedsel en WarenAutoriteit (VWA) doet onderzoek naar deze kruidenmiddelen en waarschuwt voor het gebruik ervan. Op de website van de VWA staat hierover informatie evenals een lijst van kruidenmiddelen waarvan bekend is dat ze giftige bestanddelen bevatten. Ir. Martijn Martena werkt bij de VWA en doet al jaren onderzoek naar deze kruidenmiddelen. Op 15 december 2010 zal hij promoveren aan de universiteit van Wageningen op het proefschrift met als titel ‘Safety of herbal preparations on the Dutch market‘.

Referenties

Website Voedel en WarenAutoriteit (VWA)

Aankondiging promotie universiteit van Wageningen

New England Journal of Medicine artikel over Aristolochia-affaire

Wetenschappelijke publicaties Martena

Martijn ter Borg

Martijn ter Borg studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Hierna heeft hij een jaar als arts-assistent interne geneeskunde gewerkt in het IJsselland ziekenhuis te Capelle aan den IJssel om in 2004 te starten met een promotieonderzoek naar de behandeling van chronische hepatitis B. Hij heeft meerdere medisch wetenschappelijke publicaties over dit onderwerp in binnen en buitenland op zijn naam staan over dit onderwerp. In 2008 is hij gepromoveerd op het proefschrift ‘Immune Modulating Therapy and its Viral Kinetics in Chronic Hepatitis B’. In 2007 is hij gestart met zijn opleiding tot maag-darm-leverarts in het Deventer ziekenhuis te Deventer en vervolgens in het Erasmus MC te Rotterdam. Sinds maart 2013 is hij werkzaam als maag-darm-leverarts op de afdeling maag-darm-leverziekten van het Máxima Medisch Centrum.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 23 januari 2010

Een recent rapport van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) toont voor de zoveelste keer aan dat oosterse ‘geneeskrachtige’ kruidenmiddelen niet te vertrouwen zijn.

artikelen - 30 december 2008

De FDA waarschuwt voor 25 levensgevaarlijke Chinese afslankpillen, waarvan de gevaarlijke ingrediënten niet op het etiket stonden. Dergelijke pillen kunnen net zo goed in Europa als in Amerika verkocht worden.