Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 04 augustus 2003

Opvliegingen: Rode klaver helpt niet

Nu bekend is dat hormoonbehandeling bij opvliegingen een geringe verhoging van de kans op trombose en borstkanker oplevert, zoeken vrouwen (maar ook hun artsen) naar andere, hopelijk veiligere middelen.

Dan kijkt menigeen in de eerste plaats naar planten – die overigens helemaal niet automatisch veiliger zijn dan hormonen (ook een natuurproduct) – en dan speciaal naar isoflavonoïden. Die zijn op het ogenblik erg in de mode en soms krijg je de indruk dat ze – net als Haarlemmer Olie – overal goed voor zijn. En rode klaver heeft in de volksgeneeskunde al de naam te helpen bij opvliegingen.

Dat bracht een groep onderzoekers aan de University of California er toe twee merkmiddelen met rode klaver isoflavonoïden en een placebo (nepmiddel) met elkaar te vergelijken. De proef omvatte 252 deelneemster die gemiddeld ruim 8 opvliegingen per dag hadden. De proef duurde 12 weken. Bij alle deelneemsters verminderde het aantal opvliegingen. Bij het merk Promensil met 82 mg isoflavonoïden per dag werden het er 5,1 per dag, bij het merk Rimostil met 57 mg flavonoïden 5,4 per dag en voor de placebo 5,0 per dag. Er is echt geen hoogdravende statistiek voor nodig om te zien dat Rode klaver isoflavonoïden dus niet helpen. Het artikel werd gepubliceerd in the Journal of the American Medical Association (JAMA) van 9 juli 2003.

Overigens is er voor geen van de flavonoïden ooit onderzoek gedaan van het effect bij langdurig – dus jarenlang – gebruik. De aanname dat die veiliger zouden zijn dan hormonen is dan ook volslagen uit de lucht gegrepen.

Zie ook:Opvliegingen

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 11 februari 2006

In het British Medical Journal van 22 oktober 2005 staat een verslag van een onderzoek naar de werkzaamheid van zilverkaars (black cohosh) tegen opvliegers.

behandelwijzen - 05 februari 2006

Menopauzale klachten zoals opvliegers en emotioneel onwelbevinden komen voor bij het merendeel van de vrouwen in de menopause, maar ook bij mensen die hormonen gebruiken. Oestrogeen kan deze klachten verminderen maar kan niet altijd worden voorgeschreven. Daarom zoekt een aanzienlijk deel van de patiënten (76%) heil in alternatieve geneeswijzen. Naast reflexologie en magneettherapie zijn homeopathie […]

behandelwijzen - 17 november 2004

Uit angst voor de bijverschijnselen bij het gebruik van hormonen voor opvliegingen en andere klachten bij de menopauze kiezen nogal wat vrouwen voor kruidenmiddelen en met name voor black cohosh.