UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 28 mei 2001

Nog meer Chinese kruiden

Begin jaren negentig werd België opgeschrikt door een schandaal met Chinese kruiden.

Artsen in Ukkel schreven aan zwaarlijvige patiënten pillen voor, die een apotheker in de buurt bereidde uit geïmporteerde Chinese kruiden. Al gauw bleken deze pillen stoffen te bevatten (aristolochia) die ernstige nierbeschadiging en kanker veroorzaakten. Zeventig slachtoffers hebben onlangs een schadeclaim ingediend. Velen van hen hebben al een niertransplantatie ondergaan en moeten de rest van hun leven medicijnen gebruiken om afstoting tegen te gaan. Drie personen zijn inmiddels overleden, zes hebben al blaaskanker en één heeft een uitgezaaid kankerproces. De Belgische rechter heeft onlangs een schadevergoeding toegewezen van 1,5 miljard Belgische francs voor deze mensen. De drie betrokken artsen zouden geen geneeskunde meer uitoefenen.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 15 januari 2024

Lees het NTtdK 2023, nr 3 integraal, met oa: alles over het afgelopen jaarsymposium, boekrecensies en meer.

behandelwijzen - 22 mei 2011

In het Pharmaceutisch weekblad verscheen recent een lezenswaardig artikel over de bijwerkingen en gevaren van Chinese kruidenmiddelen.

behandelwijzen - 27 november 2010

Het TNO-bedrijf SU Biomedicine wil volgens het Pharmaceutisch weekblad Chinese kruiden op de Europese markt gaan brengen.