UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 23 juli 2009

Kruidenpillen tegen zwangerschap

In Kenia worden Chinese anticonceptiepillen energiek geadverteerd en verkocht, zogenaamd op basis van kruiden, maar in werkelijkheid met gigantische doses hormonen, en naar verluidt ernstige bijeffecten.

Kruidenpillen tegen zwangerschap

Het is al vaker gezegd: er is geen controle op kruiden, en in het bijzonder niet op kruidenmiddelen uit China, waar vrije jongens op medicijngebied geen strobreed in de weg wordt gelegd. Ze stoppen er reguliere medicijnen in. Het melamineschandaal toont aan dat fraude door stiekem ergens iets in te stoppen wat er niet in hoort niet beperkt is tot medicijnen voor de export. In dit geval, zo schrijven Daily Nation in Kenya en de website AllAfrica.com, zie ook: ‘Kenya bans Chinese herbal contraceptive'(link vervallen, nov. 2010)  ging het om kruidenpillen met levonorgestrel en quinestrol, wat ook in gewone anticonceptiemiddelen zit. Alleen was de dosis 40 maal de veilige limiet. Het idee was dat men die maar eenmaal per maand hoefde in te nemen.

Het nieuws werd afgelopen dinsdag 21 juli op een persconferentie bekend
gemaakt door dr. Francis Kimani (foto), een van de hoogste ambtenaren
van het Keniaanse ministerie van volksgezondheid (Director of Medical
Services).

 

Ongeveer de helft van de vrouwen die deze pillen gebruikten werd toch zwanger (niet zo vreemd, gegeven de curieuze wijzen van toedienen), en sommige kinderen die zo geboren werden, hadden ook afwijkingen. Er waren onder meer kleuters met vergrote borsten en spraakproblemen. De gebruiksters zelf hadden ook last van bijwerkingen.

Het zijn niet alleen de Chinese boeven die hun land een slechte naam geven, maar de Keniaanse overheid heeft ook boter op het hoofd. De pillen waren namelijk goedgekeurd! Omdat het kruidenpillen zijn, was het voldoende dat het ministerie van cultuur van Kenia (dus niet volksgezondheid) de goedkeuringen verleende. De misvatting dat supplementen en geneeskrachtige ‘kruiden’ minder streng hoeven te worden gecontroleerd dan medicijnen leeft kennelijk ook daar. Verder werden de toezichtregels die er wel bestonden, zoals regels voor reclame en bepalingen dat de tekst op de verpakking begrijpelijk moest zijn (bij deze middelen was die geheel in het Chinees), niet nageleefd.

Wie komt er nu op het idee om kruiden tegen zwanger worden te gebruiken? Dat zijn jonge, moderne en goed opgeleide mensen, met veel interesse in ‘gezond leven’, en daarom extra vatbaar voor de illusie dat de natuur stukken beter is dan middelen uit farmaceutische bedrijven. Bij de aanschaf van zo’n middel denken ze niet ‘wie controleert er de veiligheid en werkzaamheid?’

Misschien zullen deze ‘natuurlijke’ kruiden tegen zwangerschap niet zo makkelijk naar Nederland komen, maar via internet en in Chinese toko’s wordt van alles verkocht waar maar weinig controle op is en niet alleen maar anticonceptie.

Overigens zijn het niet alleen boeven die agressief opereren buiten (en naar gevreesd moet worden, ook binnen) China, maar de Chinese TCM-industrie als geheel probeert overal te penetreren, bijvoorbeeld in Europese farmacopeeën en erkenning via ISO-certificatie. De webredactie hoopt u spoedig op de hoogte te brengen van de jongste demarches op dit gebied!

Nieuwsbrief
De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 november 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: artikel over de werking van homeopathie bij ADHD ingetrokken / Vaginale crème als anticonceptie moet direct van Amerikaanse markt.

artikelen - 25 juni 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Kritiek op Chinese traditionele geneeswijzen wordt strafbaar / CfI gaat in beroep bij homeopathie-zaak Walmart.

artikelen - 18 mei 2019

VtdK-opinie in NRC: China’s promotie van de eigen ‘traditionele’ geneeskunst dient vooral een commercieel doel.