Echinacea uitgebloeid?

In het nummer van het Gebu (Geneesmiddelenbulletin) van juli 1999 wordt melding gemaakt van een waarschuwing van het Australische bureau voor bijwerkingen van geneesmiddelen. Het betreft een van de kurken waarop onze firma Biohorma, producent van de 'Vogel-preparaten', drijft, namelijk de fraaie plant Echinacea purpurea.
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 28 mei 2001 | Laatste Wijziging: 16 aug 2016
Voor een overzicht van alle echinacea-berichten
op deze site: Encyclopedie: EchinaceaAan deze plant worden nooit aangetoonde effecten toegeschreven op het gebied van de natuurlijke afweer van het lichaam. Echinacea-preparaten zijn enorm populair als zelfmedicatie; ieder die bij de drogist klaagt over verkoudheid, grieperigheid e.d. krijgt van de verkoopster een dergelijk middel in de hand gedrukt. Het Australische bureau-bijwerkingen heeft, van juli 1996 tot november 1998, 37 meldingen van bijwerkingen van Echinacea ontvangen, waarvan sommige ernstig. Ook uit Duitsland zijn dergelijke meldingen bekend. Meestal betreft het allergische reacties. In de Nederlandse bijsluiters ontbreken waarschuwingen die in de Duitse nog wel te vinden zijn.

De auteur van het Gebu besluit aldus: "Aangezien het nut ervan onbewezen is, maar soms wel tamelijk ernstige bijwerkingen kunnen optreden, bestaat er geen indicatie voor middelen met Echinacea."

Lees ook