Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 28 mei 2001

Echinacea uitgebloeid?

In het nummer van het Gebu (Geneesmiddelenbulletin) van juli 1999 wordt melding gemaakt van een waarschuwing van het Australische bureau voor bijwerkingen van geneesmiddelen. Het betreft een van de kurken waarop onze firma Biohorma, producent van de ‘Vogel-preparaten’, drijft, namelijk de fraaie plant Echinacea purpurea.

Voor een overzicht van alle echinacea-berichten
op deze site: Encyclopedie: Echinacea

Aan deze plant worden nooit aangetoonde effecten toegeschreven op het gebied van de natuurlijke afweer van het lichaam. Echinacea-preparaten zijn enorm populair als zelfmedicatie; ieder die bij de drogist klaagt over verkoudheid, grieperigheid e.d. krijgt van de verkoopster een dergelijk middel in de hand gedrukt. Het Australische bureau-bijwerkingen heeft, van juli 1996 tot november 1998, 37 meldingen van bijwerkingen van Echinacea ontvangen, waarvan sommige ernstig. Ook uit Duitsland zijn dergelijke meldingen bekend. Meestal betreft het allergische reacties. In de Nederlandse bijsluiters ontbreken waarschuwingen die in de Duitse nog wel te vinden zijn.

De auteur van het Gebu besluit aldus: “Aangezien het nut ervan onbewezen is, maar soms wel tamelijk ernstige bijwerkingen kunnen optreden, bestaat er geen indicatie voor middelen met Echinacea.”

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 05 mei 2010

Kruiden zijn altijd af te raden als geneesmiddel, niet omdat ze niet zouden werken, maar onder andere omdat de werking en meer speciaal de bijwerkingen onvoorspelbaar zijn. Van ruim veertig veelgebruikte kruiden is in kaart gebracht welke schadelijke effecten ze op hart, vaatstelsel en bloed hebben.

artikelen - 27 december 2009

Op 29 juli 2009 oordeelde de Reclame Code Commissie uiteindelijk definitief dat een reclame voor Echinaforce van Biohorma misleidend was. Biohorma bleef maar volhouden dat ‘odds’ hetzelfde was als ‘kans’.

artikelen - 05 augustus 2009

Op 30 juli 2009 verscheen een rapport over de Amerikaanse uitgaven voor alternatieve genezerij exclusief vitaminen en mineralen. Die uitgaven bedragen genoeg om alle ziekenhuiskosten voor Amerikaanse onverzekerden te betalen of alle hiv-geïnfecteerden van Afrika onder de Sahara van antiretrovirale middelen te voorzien.