Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 05 februari 2014

Naturoloog Ard Pisa geneest kanker met kwakzalverapparaat

De wervende teksten van Ard Pisa doen pijn aan de ogen en kwellen het gezonde verstand. Hier enkele oneliners van de natuurgeneeskundige: `Kanker is te voorkomen, is niet genetisch bepaald en heeft maar één hoofdoorzaak: zuurstoftekort. Chemotherapie leidt vaak tot de dood.´

Naturoloog Ard Pisa geneest kanker met kwakzalverapparaat

Ard Pisa, van origine bedrijfskundige en enige tijd boekhouder bij enkele Betuwse vestigingen van de Rabobank, heeft tien jaar geleden het licht gezien, op onder meer de inmiddels ter ziele gegane Roy Martina Academy van de holistische basisarts Roy Martina. Martina’s genezingsspinsels als Omega-healing hebben inmiddels een spoor van faillissementen door het Groningse getrokken. 

Zijn leerling, gezondheidscoach Ard Pisa, houdt lezingen in zaaltjes door het hele land over kanker en het zelfgenezende vermogen van het lichaam, om zijn boek hierover aan de man te brengen. De vereniging van Klassieke Homeopathie is een fan van Pisa en maakt reclame voor zijn lezingen. In zijn boek legt Pisa uit waarom de beroemde actrice Angelina Jolie, omgeven door een batterij aan Amerikaanse kankerexperts, haar borsten onnodig preventief heeft laten verwijderen omdat ze `niet alles wist over kanker´. Hij als voormalig boekhouder van de Rabo-bank weet dat wel. De website GeenStijl verwoordde het vorig jaar bij het verschijnen van Pisa’s boek explicieter: `Hoe zo borsten verwijderen, Jolie had naar onbenul Ardje moeten luisteren.´ 

Pisa en zijn vrouw Ellen van der Heide hebben een natuurgeneeskundig bedrijfje in Lelystad, New Innervision. Daar doen ze consulten met het nieuwste snufje uit de Energetische en Biofysische Geneeskunde, de Asyra-IDT. Dit wonderapparaat bestaat uit twee koperen elektroden die de patiënt moet vastpakken waarna een daaraan gekoppeld hocuspocusapparaat op basis van de gemeten impedantie (voor liefhebbers in elektrochemie: het lichaam is een soort elektrische schakeling met weerstanden en condensatoren, frequentieafhankelijk) melding maakt van wat er zo al aan de hand is met de organen van de patiënt. We lezen: `Op snelle wijze geeft de Asyra informatie over de energetische staat van organen, voedselovergevoeligheden, voedingsstoffen behoeftes, neurotransmitters, emotionele problemen, het hormonale systeem, de aanwezigheid van toxines in het lichaam en nog veel meer.´ De Asyra, volgens eigen zeggen `het eerste systeem dat fotonen kan meten, Quantum Fysica dus´, is een kwakzalverij-apparaat van het zuiverste water. 

Een van de therapieën die Pisa in de aanbieding heeft, bestaat uit een trits orthomoleculaire voedingssupplementen en uit (`resonantie´) homeopathie. Ook, zo belooft hij, kunnen druppels worden voorgeschreven, met de `gewenste frequenties voor de individuele cliënt´. Pisa schrijft ook vaak (uit zijn eigen winkel) capsules voor met zuurstofleveranciers als essentiële vetzuren. Daarnaast adviseert hij apparaten waarmee zuurstofrijk water te maken zou zijn. 

Gebruikers van het meetapparaat Asyra, de familie Pisa en de Nederlandse importeur incluis, verwijzen als bewijs voor de werking naar een studie uit 2006 die is uitgevoerd door twee medewerkers van de producent, Galloway Tech in Saratoga Springs in de Amerikaanse staat Utah. Het is het bedrijf van de uitvinder van het apparaat, Joe Galloway. De onderzoeksresultaten staan in een rapportje (PDF) dat met enige moeite op internet te vinden is en dat voornamelijk bestaat uit een ellenlange literatuurlijst met referenties. Wat de twee onderzoekers hebben gemeten, is onduidelijk. De resultaten zijn op geen enkele manier te relateren aan de vele aandoeningen die er volgens claims mee op te sporen zouden zijn. Een serieuze wetenschappelijke publicatie hierover in een tijdschrift is er echter niet, zelfs niet in een blad van wat minder wetenschappelijk allooi.

Een inspectiebezoek van de Amerikaanse overheidsinstantie FDA leverde de producent van het meetapparaat in 2011 een fikse waarschuwing op. Naast een trits aan technische mankementen concludeerde de FDA dat het bedrijf het begrip `medisch meetapparaat´ onterecht gebruikt, want dat is het Asyra niet, zo vindt de FDA.`

Desondanks gelooft Ard Pisa, die het dossier Sylvia Millecam nog moet lezen, in zijn Asyra-speeltje. Een laatste citaat van Pisa: `De wetenschap is duidelijk, kanker is te voorkomen! We zijn gaan geloven dat kanker domme pech is, genetisch bepaald is en er maar één protocol is voor de behandeling: operatie, chemo, bestraling en hormoonbehandeling. Het is maar wie je gelooft.´

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.

artikelen - 27 februari 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Na sociale mediaverboden zoeken antivaxxers contact via podcasts.