UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Martin Kabos | Geplaatst: 25 augustus 2012

Yannick Smits zet ‘autismetherapie’ van zijn vader Tinus voort

Zoon Yannick zet het werk voort van zijn kwakzalvende vader Tinus Smits, die beweerde autisme te kunnen genezen. Een aandoening die volgens deze homeopaat het gevolg is van stress en vaccinaties. Zijn ‘ontstorende behandeling’ wordt inmiddels door meer dan 300 gecertificeerde volgelingen aan de man gebracht. Over de erfenis van Tinus.

Yannick Smits zet ‘autismetherapie’ van zijn vader Tinus voort

Wie op internet zoekt op de term ‘mazelen’ vindt naast nuttige informatie veel verwarrende misleiding uit de alternatieve hoek. De fraude van Wakefield e.a. leidt na jaren nog steeds tot veel schadelijke ideeën over de ‘gevaren’ van vaccinatie.

Zo ook op de site van Tinus Smits, die vaccins als voornaamste oorzaak van autisme zag. Op de site van de Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft Marie P. Prins eerder uitgelegd hoe onzinnig Smits’ theorieën zijn. Een aanvulling meldt het overlijden van Smits in 2010. Er is echter nog een aanvulling nodig: zoon Yannick zet nu de ‘autismebehandeling’ van vader Tinus voort. En hij is niet de enige.

 

Cease-therapie?

Waaraan moet u denken bij ‘Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression’ (Cease)? Op de Cease-site van de familie Smits heet het: ‘Stap voor stap worden alle oorzakelijke factoren (vaccins, reguliere medicatie, intoxicaties, ziektes, etc.) ontstoort met de homeopathisch verdunde en gepotentieerde stoffen die het autisme veroorzaakt hebben.’ Deze oneindig hoge verdunningen dienen ‘om de energie van de patiënt van de afdrukken van de toxische substanties of ziektes te ontdoen.’

Op de genoemde site lezen we dat zoon Yannick samen met vader Tinus Smits in december 2008 de organisatie startte en deze nu leidt met Marie-Pierre Smits-Vanhove (moeder Smits, voor €95,- ook te consulteren voor ‘levend en gestolde bloedanalyses’).

Vijf mensen geven nu onderricht in de Cease-therapie; van hen is An van Veen opgeleid als arts. In het Holistisch Artsen Centrum werkt zij samen met moeder Smits. Zij claimen inmiddels al meer dan 300 cursisten te hebben opgeleid. Na een weekje (zes werkdagen) ‘ontstoren volgens het verbeterde protocol’, ‘ontstoren in combinatie met constitutiebehandeling’, en het verwerven van ‘inzicht in de hiërarchie van de toxische stoffen’ (en na betaling van 1000 euro cursusgeld) krijgt de cursist een heus CEASE-certificaat. De cursus wordt ook in Engeland gegeven, daar leren ze het kunstje binnen 4 dagen. Duitsers hebben er zelfs maar 3 dagen voor nodig.

In eerste instantie koos zoon Yannick, na de Vrije School, voor een degelijke studie: IT aan TU Delft, waar hij als ouderwetse langstudeerder in 12 jaar zijn master IT behaalde. Smits-junior had tijdens zijn studietijd diverse eigen bedrijfjes in de IT-branche. Op zijn Twitteraccount omschrijft hij zichzelf als ‘IT-specialist, saxofonist, therapeut, yogaleraar’. Volgens zijn LinkedIn-profiel is hij vanaf 2010 directeur van de Cease-club. Naast zijn degelijke IT-achtergrond zien we ook enkele vreemde elementen in zijn CV. Zo heeft hij zich laten bijscholen door arts-magiër Roy Martina.

Yannick biedt zich nu aan als alternatief therapeut met een mix van de autismetherapie van zijn vader en de ‘omega health coaching’ van Martina. Smits meldt op zijn site dat hij is toegelaten tot de Vereniging Integrale Vitaliteitkunde. Patiënten kunnen daardoor hun behandeling vergoed krijgen via de aanvullende zorgverzekering bij de zorgverzekeraars Agis, CZ, Delta Lloyd, Ohra en FBTO. Goed om te weten welke verzekeraars dergelijke onbewezen therapieën denken te moeten vergoeden.

 

Oorzaak van autisme?

Smits’ autismebehandeling wordt nog steeds enthousiast aan de man gebracht, onder andere via een Engelstalig Twitteraccount met meer dan 6000 volgers. Op de site Cease Therapy legt men uit hoe autisme (mede) door stress van vaccinaties zou ontstaan: een baby zou al vanaf de zwangerschap verschillende stressvolle omstandigheden meemaken. De laatste druppels waarmee de ‘stressgrens’ overschreden wordt, zouden vaccinaties zijn. Daarbij maakt men geraffineerd gebruik van exact aandoende technische (computer)termen zoals: ‘grens’, ‘overschrijden’, ‘op slot’, ‘stand-byfunctie’, ‘functie-uitval’, ‘omslagpunt’:

‘Autisme ontstaat door een stapeling van stress in de hersenschors (…). Deze stress kan al voor of tijdens de zwangerschap beginnen […] Vervolgens speelt het eerste levensjaar een cruciale rol met een steeds groeiend aantal vaccins, […] Als dan met 14 maanden de BMR en meningokokken C-vaccins gegeven worden, kan de stress zo groot geworden zijn dat een grens overschreden wordt en de grote hersenen op slot slaan of in een soort stand by functie gaan. Belangrijke functies van de hersenschors vallen dan uit.’

Er is voor deze ‘stresshypothese’ geen enkele onderbouwing in de onderzoeksliteratuur te vinden. De Gezondheidsraad stelde in 2009 dat autisme voor een groot deel erfelijk bepaald is. En Marie Prins zei het in 2008 al op deze website: ‘Inentingen veroorzaken geen autisme.’ De conclusie van Marie Prins staat nog steeds overeind: ‘Een effectieve therapie voor autisme zou wereldnieuws zijn en zou in alle medische tijdschriften op de voorpagina staan. Ook reguliere kranten, dagbladen zouden het zeker vermelden. Hebt u daar wat van gemerkt? Ik niet!’

De kwakzalversideeën van de familie Smits zijn onzinnig: niet-bestaande risicofactoren die achteraf ‘ontstoord’ worden met rare verdunningen van niet-werkzame middelen. De diagnostiek en de begeleiding van autisme worden binnen de reguliere geneeskunde gewoonlijk gesuperviseerd door (gespecialiseerde) psychiaters. Het Landelijk kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie stelt: ‘Autisme-spectrumstoornissen zijn chronische aandoeningen waarvoor geen genezing bestaat.’

In medische kringen bestaat consensus dat er geen aantoonbaar verband is tussen autisme en vaccinatie, zoals de familie Smits beweert. De Smitsjes zijn daar niet de enigen in, tot grote ergernis van deskundigen. Zo oordeelde de Britse reclamecodecommissie ASA begin augustus dat de kinderwebsite babyjabs.co.uk niet langer mag beweren dat vaccineren tegen mazelen kan leiden tot autisme. De website moet alle informatie hierover verwijderen omdat er volgens de ASA geen wetenschappelijk bewijs, in de vorm van gedegen klinische studies, voor de bewering is. De claim is daarom misleidend.

Martin Kabos

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 juni 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse dokter verliest bevoegdheid wegens aanbevelen geluidtherapie / Oplichters proberen geld te verdienen aan Ozempic-hype.

artikelen - 27 mei 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse verpleegkundige beboet voor vervalsen van vaccinatiebewijzen / ‘Meatfluencers’ staan een dieet van alleen maar vlees voor.

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.