Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 21 augustus 2009

WHO waarschuwt tegen homeopathie

BBC News meldt dat de World Health Organization (WHO) waarschuwt tegen het gebruik van homeopathie tegen malaria, hiv en tuberculose.

WHO waarschuwt tegen homeopathie
In juni hadden artsen van het Voice of Young Science Network (VYSN) een brief aan de WHO geschreven waarin ze specifiek vroegen dat de WHO de toepassing van homeopathie zou veroordelen als middel tegen tuberculose, kinderdiarree, griep, malaria en hiv. Ze citeerden vijf voorbeelden uit vijf verschillende Afrikaanse landen waar homeopathie voor zulke zaken wordt toegepast. Ze hadden waarschijnlijk met gemak meer voorbeelden kunnen geven, zoals het Eva Demaya Centrum in Malawi en de kwakzalversorganisatie Homeopaten zonder Grenzen.

De WHO heeft in verband met homeopathie een dubieuze reputatie opgebouwd met pogingen om rapporten te publiceren over de wetenschappelijke onderbouwing van de homeopathie en over de standaardisatie van homeopathische middelen. Maar nu hebben ze, volgens de BBC, dus gereageerd op het VYSN door te verklaren dat homeopathie afgeraden wordt bij ’toestanden als hiv, tuberculose en malaria’.

Een Nederlands ANP-bericht hierover is bijvoorbeeld te vinden op de site van het Reformatorisch Dagblad.

En diarree en griep dan?

In deze lijst ontbreekt opvallend genoeg kinderdiarree en griep. Een WHO-woordvoerder verklaarde over kinderdiaree: ‘We hebben tot nu toe geen bewijs dat homeopathie enig nut heeft. Homeopathie richt zich niet op de behandeling en preventie van dehydratatie, en dat is volkomen in strijd met de wetenschappelijke basis van behandeling van diarree en onze aanbevelingen.’

Dit was een woordvoerder van de afdeling jeugdgezondheid. Maar het ontbreken van diarree en griep in de door de BBC geciteerde waarschuwing (niet op de website van de WHO te vinden) is omineus. In genoemd conceptrapport van de WHO over de wetenschappelijke basis van de homeopathie (getiteld: ‘Homeopathy: Overview and analysis of clinical research’, geproduceerd door de afdeling bijgeloof Traditional Medicine van de WHO) staat namelijk dat er bewijs is voor de werkzaamheid van homeopathie bij diarree en griep. De basis daarvoor zijn de dubieuze onderzoeken van Jacobs et al. en de evenzeer dubieuze onderzoeken naar de werking van oscillococcinum.

Eigenlijk moet het fopmiddel homeopathie worden afgeraden voor elke aandoening, maar dat de WHO deze vorm van kwakzalverij nu specifiek afraadt bij ziekten die in arme landen een ernstig probleem zijn, is al een stap in de goede richting.

 

 

 

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 21 oktober 2022

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) staat op de shortlist voor de Anti Fraude Award 2022; de winnaar van de prijs wordt begin november bekend gemaakt.

artikelen - 05 oktober 2022

Duitse documentaire Homöopathie unwiderlegt? over homeopathische dokters te zien op het Fraude Film Festival te Amsterdam.

artikelen - 26 september 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Alternatieven zouden niet meer mogen opereren in India’ / Koning Charles III is lang een promotor van alternatieve behandelingen geweest.