Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 28 mei 2001

Kwaliteit van leven

Op pagina 1 van het aprilnummer 2000 van MS infomagazine, de nieuwsbrief van de in 1996 opgerichte stichting Multipele Sclerose Internationaal, die zich ten doel stelt de ‘kwaliteit van leven’ van MS-patiënten te verbeteren, troffen we de volgende kop aan: ‘Natuurgeneeskundige behandeling van Multipele Sclerose’. Onder dit hoofd wordt door L.P. Huijsen, arts voor homeopathie en natuurgeneeswijzen, een enorme hoeveelheid onzin over de lezers uitgestort, waarvan het effect op de ‘kwaliteit van leven’ op zijn minst dubieus genoemd mag worden.

Het begint al met een opsomming van mogelijke oorzaken van MS, overgenomen uit What doctors don’t tell you van Lynne McTaggart, die de patiënten duidelijk moet maken dat ze de ziekte wellicht aan zichzelf te wijten hebben: vetrijke voeding, overmatig gebruik van antibiotica, de anticonceptiepil, vaccinaties, amalgaamvullingen, elektromagnetische straling en ga zo maar door. De adviezen zijn al even ‘kwaliteit van leven’ bevorderend: eerst naar de tandarts voor het amalgaam en bovendien foto’s van het hele gebit laten maken om eventuele wortelontstekingen uit te sluiten en geen gefluorideerde tandpasta gebruiken, maar ‘natuurlijke’ (van Weleda). De wekkerradio minstens anderhalve meter van het bed vandaan zetten (dat is handig!) en niet boven de transformator van de elektrische deken slapen. Omdat vitamine B12-tekort als één van de oorzaken van de ziekte wordt aangewezen raadt de auteur MS-patiënten aan om het vitamine B6-gehalte van het bloed te laten bepalen (Huijsen denkt waarschijnlijk: ’twee vitamientjes B6 maken één B12′). En dan natuurlijk het dieet, bestaande uit weinig vlees, vis en eieren, twee tot drie eetlepels koudgeperste lijnzaadolie per dag en dan ineens toch weer veel vette vis. Uiteraard moet alles wat de meeste mensen lekker vinden, zoals koffie suiker en gebak, worden vermeden.

De lezer die zich inmiddels begint af te vragen waar de voedingssupplementen blijven wordt niet langer in het onzekere gelaten. Hoewel volgens de auteur MS het best benaderd kan worden met klassieke homeopathie, worden, volkomen in strijd met deze doctrine, toch grote hoeveelheden vitamines en mineralen aanbevolen, waarbij niemand minder dan Moerman zaliger met instemming wordt geciteerd (nooit geweten dat hij ook MS-patiënten behandelde). Of deze nonsens als exemplarisch beschouwd moet worden voor alle activiteiten van Multipele Sclerose Internationaal is ons niet bekend. Zeker is wel dat de stichting met dit soort publicaties de verwezenlijking van haar eigen doel niet gauw zal bereiken.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

artikelen - 25 juni 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië / Meer dan 10 miljoen Canadezen gebruikten homeopathie in 2022.