UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 03 augustus 2014

Apeldoorn gaat verwijsborden naar homeopathische praktijk weghalen

In 2016, over twee jaar dus, zullen de verwijsborden naar de homeopathische praktijk Centaurea, gespecialiseerd in verdunde genezingsspulletjes voor mens en dier, uit het straatbeeld van de gemeente Apeldoorn verdwijnen, zo belooft bordenverantwoordelijke Wim Mekelenkamp van de afdeling Verkeers- en Infratechniek in een brief aan de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK).

Apeldoorn gaat verwijsborden naar homeopathische praktijk weghalen
De vereniging had bezwaar gemaakt tegen de borden in de gebruikelijke ANWB-stijl. `Homeopathie is een nutteloze alternatieve geneeswijze, berustend op het waanidee dat een product, soms plantaardig soms ook gewone vergiften als lood en arsenicum, door langdurig schudden en verdunnen tot een werkzaam geneesmiddel kan worden omgetoverd,´, aldus de vereniging deze zomer in haar brief aan de Gemeente Apeldoorn. `Homeopathie maakt geen onderdeel uit van de artsenopleiding; sinds 2013 wordt er bovendien btw geheven op homeopathische behandelingen omdat de wetgever meent dat deze geneeswijze geen gezondheidskundige waarde heeft. Daarom dringen we er op aan verwijsborden van Centaurea te verwijderen´, aldus briefschrijver Cees Renckens, namens de vereniging.

In een antwoord aan de vereniging meldt de gemeente Apeldoorn dat de borden van Centaurea er in 2006 zijn neergezet, voor een periode van tien jaar. Ze zijn betaald door de homeopathische praktijk. `Om u enigszins gerust te stellen, deel ik u mede dat in 2013 het beleid Uitvoeringsplan bewegwijzering is aangepast. Volgens dat nieuwe plan zal er niet meer naar dergelijke instellingen worden verwezen, om wildgroei aan bebording tegen te gaan´, schrijft de gemeente: `De borden zullen in 2016 worden verwijderd. Een eventuele nieuwe aanvraag van de praktijk zal om bovengenoemde redenen worden afgewezen.´

In de Apeldoornse praktijk Centaurea werken vier homeopathische artsen en een homeopathische dierenarts. Op de website van de praktijk staat een lange lijst van aandoeningen die de artsen – volgens eigen zeggen – succesvol met homeopathische middelen aangepakt hebben. In de lijst staan opmerkelijke claims: borstkanker, dikke darmkanker, oorlogstrauma, ziekte van Crohn en bijtgedrag bij baby’s. De artsen – en misschien de dierenarts ook – maken gebruik van twee curieuze bioresonantiespeeltjes, de Bicom Optima en de E-Lybra, kwakzalversapparaten die dingen meten waar echte wetenschappers nooit iets van hebben begrepen, omdat er geen onderbouwing en biologisch mechanisme is. De E-Lybra, meldt de site, leeft op dit moment een onbeduidend bestaan en wordt alleen gebruikt voor het stoppen met roken.

De homeopathische dierenarts Liesbeth Ellinger, goed voor het dierendeel van de praktijk, is een bekende (PDF) van de vereniging. In 2001, tijdens de mond- en klauwzeerepidemie (mkz) haalde ze zich de toorn op haar hals van weldenkende dierenartsen, met in hun kielzog de toenmalige minister van landbouw, Laurens Jan Brinkhorst (PDF). 

In 2001 pleitte Ellinger in een vlugschrift van het antroposofische Louis Bolk Instituut in Driebergen voor de inzet van homeopathische middelen als Arsenicum C200 en Borax C30 tegen mkz. Omdat `uit eerdere mkz-crises bekend was dat homeopathisch behandelde bedrijven mkz-vrij bleven, ook als boerderijen in een besmet gebied lagen’, aldus Ellinger. De dierenarts beweerde dat `op overeenkomstige wijze uitbraken van roodvonk, Spaanse griep, tyfus, polio, cholera en malaria in het verleden met succes zijn bedwongen.´ Ze kreeg toen de dierenartsenij over haar heen vanwege haar rare beweringen. Ellinger werd tijdelijk onder verscherpt toezicht gesteld. Veel heeft ze er niet van geleerd. In 2007 maakte ze zich op RTV Oost druk over de weinige kennis in de reguliere diergeneeskunde en beweerde ze nog steeds dat mkz met homeopathische middelen is te genezen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 07 april 2016

Misleidend, oneerlijk en in strijd met de reclamewetgeving, oordeelde eind februari de voorzitter van de Reclame Code Commissie (RCC) over uitingen op de website van de homeopathische artsenpraktijk Centaurea in Apeldoorn.