OM waarschuwt chiropractor die de titel dr. misbruikt

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) en Skepsis, de stichting voor wetenschappelijk onderzoek van paranormale verschijnselen, hebben een veertigtal chiropractors verzocht de doctorstitel die ze voor hun naam gebruiken, te verwijderen.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 15 feb 2012 | Laatste Wijziging: 15 feb 2016

De chiropractors gebruiken die beschermde titel van dr. onterecht op hun websites.

Beide instanties hebben een veertigtal wetsovertreders een brief geschreven: 'Niet-erkende opleidingen in het buitenland geven u niet het recht die titel dr. hier te gebruiken, ze geven u ook niet het recht naar uzelf te verwijzen met het woord doctor', schrijven de stichting en de vereniging in hun brief. 'U overtreedt anders artikel 435, lid 3 van het Wetboek van Strafrecht'.

Als chiropractors geen gehoor geven aan het verzoek, dan zullen de twee instanties 'niet aarzelen juridische stappen te ondernemen wegens strafbaar titelgebruik', waarschuwen ze in hun brief.

De VtdK en Skepsis schrijven de brief na de melding van het Arrondissementsparket in Assen dat chiropractor Servando Molina in Assen zich ten onrechte de titel dr. heeft aangemeten. De officier van justitie schrijft dit in een brief aan de VtdK die in juli vorig jaar aangifte had gedaan tegen deze fraude.

Molina heeft met zijn titelfraude art. 435 lid 3 van het Wetboek van Strafrecht overtreden, bevestigt de officier. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de zaak te seponeren. Dit is voorwaardelijk omdat Molina de doctorstitel inmiddels van zijn website heeft verwijderd. Als Molina binnen twee jaar opnieuw strafbare feiten begaat, dan kan de officier van justitie alsnog tot vervolging in deze zaak overgaan, belooft het Openbaar Ministerie in zijn brief.
Molina is een chiropractor die rugpijn behandelt. Chiropractors gebruiken wetenschappelijk onbewezen technieken. Chiropractors die na een buitenlandse opleiding een jaartje hier hebben gewerkt onder supervisie van een vakbroeder, krijgen van de Stichting Chiropractie Nederland het DC-diploma. Dat staat voor Doctor of Chiropractic.

Het gebruik van de titel van dr. is misleidend omdat in Nederland de doctorstitel beschermd is of verwijst naar een mogelijk medische achtergrond, dokter. De stichting heeft overigens meer titels in de aanbieding: Bsc en MSc.

Er zijn meer chiropractors die de doctorstitel onterecht gebruiken. De VtdK en Skepsis hebben daarom nu andere wetovertredende chiropractors in Nederland gewaarschuwd. Die hebben een brief gekregen met daarbij gevoegd de recente uitspraak van de officier van justitie in Assen.

Veel van de chiropractors die hier in Nederland onterecht de dr.-titel gebruiken, zijn buitenlanders of van buitenlandse origine. Ze hebben geen flauw benul van de regels hier.

 

Naschrift 2 maart 2012

Een derde van de aangeschreven chiropractoren heeft de Vereniging tegen de Kwakzalverij en Skepsis inmiddels gemeld dat ze de titel dr. voor de naam hebben verwijderd. De heer Molina, die de doctors-titel in eerste instantie ook had verwijderd, noemt zich op zijn website nu weer dr. Molina. Dat doet hij op advies van advocaat Job van Broekhuijze uit Ridderkerk die meent dat dit in Nederland mag, in tegenstelling tot het OM in Assen.

Broekhuijze heeft namens zijn cliënt Molina en chiropractorenclubs als de Stichting Nationaal Register van Chiropractoren (SNRC), de Dutch Chiropractic Federation (DCF) en de Christelijke Chiropractoren Associatie (CCA) bij het Gerechtshof in Den Haag bezwaar ingediend tegen de uitspraak van de officier van justitie in Assen.

‘De heer Molina wordt onredelijk beperkt in de uitoefening van zijn beroep nu hij de titel doctor (dr.) voor de naam niet meer zou mogen gebruiken’, stelt de advocaat in zijn klaagschrift. In Nederland mag iedereen zich chiropractor noemen, klaagt de advocaat in een persbericht dat hij eind februari de wereld in heeft gestuurd. ‘De titel Doctor of Chiropractic (DC) mag echter alleen worden gebruikt na het behalen van een diploma welke ‘recht geeft deze titel te gebruiken’, schrijft de advocaat, daarbij verwijzend naar een al even discutabele ledenlijst van de chiropractorenclub ICA in Falls Church (Virginia).

De heer Molina heeft, net als enkele andere chiropractoren in Nederland, het diploma ‘Doctor of Chiropractic’ gehaald op het Parker College of Chiropractic in Dallas (Texas), een school voor chiropractoren. Daar, zo schrijft zijn advocaat, heeft Molina een ‘medische opleiding’ gehad.

De VtdK heeft de officier van justitie in Assen er eind februari op attent gemaakt dat Molina zich op zijn website opnieuw dr. Molina noemt.

Lees ook