UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 09 juni 2015

Hoge Raad geeft chiropractoren ongelijk: geen btw-vrijstelling

Chiropractoren zijn na twee jaar procederen weer terug bij af: ze moeten klanten btw in rekening brengen.

Chiropractoren zijn na twee jaar procederen weer terug bij af: ze moeten klanten btw in rekening brengen (extra 21 procent) omdat ze niet-BIG-geregistreerd zijn. Dit is per 1 januari 2013 wettelijk geregeld en daar moeten ze zich dus aan houden.

Chiropractoren die het hier niet mee eens zijn, moeten de gewone weg bewandelen en bij de belastingrechter zijn, oordeelde de Hoge Raad in een uitspraak die 10 april 2015 is gepubliceerd. De raad neemt het advies over dat de procureur-generaal bij de raad in februari 2015 formuleerde. 

Een jurist van de website Kloptdatwel vatte het juridische gesteggel van de afgelopen jaren tussen de Nederlandse Staat en “chiropractor Nederland” samen op zijn website. 

Alternatieve behandelaars, dus ook chiropractoren, hebben sinds begin januari 2013 geen recht meer op btw-vrijstelling die reguliere, BIG-geregistreerde behandelaars wel genieten

De chiropractoren zagen zo hun winst verdampen met 21 procent. De Stichting Nationaal Register van Chiropractoren (SNRC), een club van chiropractoren, pikte dit niet en kreeg in 2013 enkelen van hen zo ver een rechtszaak aan te spannen tegen de Staat der Nederlanden, in casu het Ministerie van Financiën waarin ze ook btw-vrijstelling eisten. De betreffende chiropractoren waren: Wim Kes in Volendam en J.H. Trooster met een praktijk in Ede. De SNRC, een beroepsclub met een vijftigtal leden (contributie 500 euro per jaar), voegde zich ook in de zaak.

Hun pleitbezorger was chiro-advocaat Job van Broekhuijze uit Ridderkerk, een bekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). Van Broekhuijze, die vaak optreedt voor chiropractoren en wiens kantoorgenoot Biemans hem recentelijk is opgevolgd als bestuursvoorzitter van de stichting SNRC, spande de afgelopen jaren verschillende processen aan tegen de VtdK. Hij verloor ze allemaal. Ook kreeg Van Broekhuijze meerdere berispingen aan zijn broek van de Raad van Discipline van zijn eigen beroepsgroep. 

De rechtbank in Den Haag honoreerde begin 2013, opmerkelijk genoeg, het vrijstellingsverzoek van de chiropractoren omdat de Staat der Nederlanden niet voor verdediging was komen opdagen. De chiropractoren slingerden in maart 2013 met enige trots een persbericht de wereld in over dit één-dagssucces (PDF). De Staat ging echter in hoger beroep tegen de uitspraak en haalde zijn gelijk. “U moet voor klachten bij de belastingrechter zijn”, oordeelde en adviseerde het gerechtshof in Den Haag eind 2013 de chiropractoren.

Ze waren het hier niet mee eens en gingen, meer dan een jaar later, bij de Hoge Raad in cassatie tegen deze uitspraak. Daar kregen ze echter nul op het rekest. De raad sloot zich in april dit jaar aan bij de uitspraak van het hof en adviseerde de chiropractoren de gebruikelijke weg te bewandelen: bij klachten over een belastingaangifte (die ze moeten doen) is de gang naar de belastingrechter de enige begaanbare route.

Deze hun niet-welgevallige uitspraken zijn niet op de website van de chiropractorclub terug te vinden.

Het kabinetsbesluit over de btw-heffing, dat 1 januari 2013 in werking is getreden, komt tegemoet aan een hartenwens van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Enkele bestuursleden van de vereniging hebben dit in 2012 gedetailleerd onderbouwd in een artikel op deze website. Hun basale voorstel, overgenomen door de politiek, luidde: ‘Wij stellen voor dat vrijstelling van btw-heffing uitsluitend geldt voor behandelingen door BIG-geregistreerde behandelaars en uitsluitend voor bewezen effectieve behandelingen. Onder bewezen effectieve behandelingen verstaan wij die behandelingen die zijn opgenomen in door de medische beroepsgroepen opgestelde multidisciplinaire richtlijnen voor diagnose en behandeling.’

De belastingrechter heeft aan deze opinie/omschrijving een duidelijk houvast.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

page - 17 november 2021

De VtdK hanteert de volgende definitie van kwakzalverij:

artikelen - 20 december 2019

Fysiotherapeuten kregen een onaangename kerstverrassing, een reclamefolder van de chiropractorenvereniging NCA, met dank aan de VvAA.

artikelen - 12 oktober 2019

Een man uit Oudewater overleed na gebruik van ayahuasca. De politie heeft drie mensen opgepakt.