UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 28 maart 2015

Antroposofisch huisarts Bischot schrijft rare brieven

Huisarts Barbara Bischot van het antroposofische huisartsencentrum Therapeuticum Aquamarijn in Arnhem heeft in maart brieven gestuurd aan ouders en hun 12- tot 16-jarige dochters in haar praktijk met het advies af te zien van vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV).

Antroposofisch huisarts Bischot schrijft rare brieven

Ze schrijft dit niet expliciet maar adviseert in haar brief ouders zich vooral goed te informeren en wijst daarbij (als enige informatiebron) op het boek Baarmoederhalskanker van Désirée Röver, dat als ondertitel meekreeg: HPV-vaccins als een “deus ex vagina”. Röver houdt in haar boek een heftig pleidooi tegen vaccinatie. Ze lardeert haar visie met allerlei indianenverhalen over mogelijke bijwerkingen. Röver (wat ze heeft gestudeerd is onduidelijk, iets medisch was het niet) is een gelovige in complottheorieën. Menig psychiater zou zich in zijn vrije tijd, met de nieuwe DSM-5 in de hand, op haar stuk kunnen bijten. Röver gelooft in alles wat los en vast zit en combineert die zaken ook nog eens met elkaar.

Enkele citaten uit de samenvatting van haar boek dat in april 2009 is verschenen, maakt duidelijk waar de Arnhemse huisarts Bischot staat in de HPV-discussie.

“De producenten van dit vaccin schromen niet om door middel van emotionele chantage jonge meisjes te intimideren via scholen, universiteiten, kranten, televisie en internet. Ook artsen en ministers nemen deze informatie klakkeloos over en zijn onbekend met de werkelijke feiten en verborgen bedoelingen. Vele duizenden internationale meldingen van “bijwerkingen” hebben laten zien dat de genetische gemanipuleerde HPV-vaccins zeer ernstige en vaak permanente schade kunnen toebrengen. De auteur geeft opzienbarende informatie en onthult de verzwegen kanten. Weet wat je spuit, lees vóór je spuit.”

Röver, met in haar kielzog, de al even slecht geïnformeerde Anneke Bleeker uit Bergen (NH), voormalig gediplomeerd bloemenverkoopster en inmiddels verdwaald in de kruidenleer, behaalde in 2009 haar grootste succes gedurende de introductie van het HPV-vaccin in Nederland. Tijdens discussies in radio- en tv-programma’s slaagden vaccindeskundigen als Roel Coutinho en Ab Osterhaus er niet in de vele onzin van beide onheilsprofeten, die ze opduikelden door selectief te googlen op internet, adequaat te pareren. Het gevolg was dat de vaccinatiegraad onder 12- tot 16-jarigen na introductie van het HPV-vaccin niet boven de 50 procent kwam, erg laag in vergelijking met de vaccinatiegraad van 92 – 99 procent van andere vaccins uit het Rijks Vaccinatie Programma (RVP). De onzinhype van toen lijkt inmiddels weggeëbd; steeds meer meisjes laten zich inenten. De HPV-vaccinatiegraad is gestegen tot 59 % in 2014.

Deze website heeft in 2009 een paar vernietigende stukken (1, 2) over Röver en Bleeker geschreven.

Niet onvermeld mag blijven dat zelfs de kwakzalversclub IOCOB uithaalt naar het onbenullige geklets van Röver. ‘Röver laat op het internet in een Youtube filmpje zien dat ze geen flauw idee heeft van griep, virussen en vaccineren, maar ze weet wel dat vaccineren gevaarlijk is en moet worden afgeraden. Ze orakelt een end weg, niet gehinderd door kennis van zaken’, schrijft IOCOB.

Kortom, een huisarts die verwijst naar het boek van Röver voor goede informatie over HPV-vaccinatie is de weg kwijt. Ook op haar website verwijst huisarts Bischot naar het boek van Röver en ook nog eens naar geschriften van een al net zo’n vreselijke complottheoriedenkster, de Australische Vera Scheibner (van origine Tsjechische). Deze geologe, eveneens zonder enige medische bagage, heeft in 1990 de strijd aangebonden tegen vaccinatie. Röver verwijst in haar teksten vaak naar Scheibner. In 1997 kreeg de Australische de Bent Spoon Award van de Australian Skeptics, zustervereniging van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. In hun blad Skeptic van begin 1997 staat een uitgebreid artikel (PDF) waarin de onzin die Scheibner de wereld in slingert, wordt weerlegd met daarbij de nodige verwijzingen en wetenschappelijke onderbouwingen. 

Bischot reageert niet op een email met de vraag waarom ze haar patiënten wetenschappelijke onzin verkoopt. Ze zou zich beter kunnen conformeren aan de visie van haar beroepsgroep. De praktijk van huisarts Bischot werd in 2014 geaccrediteerd door het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en kreeg zo een soort kwaliteitskeurmerk.

Erg goed gekeken heeft het NHG-onderzoeksteam niet tijdens het doorlichten van de antroposofische praktijk van Bischot in Arnhem. Diezelfde NHG adviseert namelijk meisjes van 12 tot 16 jaar zich te vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Het NHG sluit zich aan bij het advies van de Gezondheidsraad die eveneens vaccinatie aanbeveelt (PDF).

In 1998 noemde dagblad Trouw huisarts Bischot al “omstreden”. Bischot werd in 1998 door de rechter veroordeeld omdat ze, als voorzitter van de stichting Sirene, had meegewerkt aan het ontvoeren en deprogrammeren van een jonge vrouw uit een Rotterdamse sekte. Het Medisch Tuchtcollege zette Bischot hiervoor een maand uit haar beroep. 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 14 juni 2024

Homeopathisch huisarts José van Ditmarsch biedt via website HPVhealth.nl een gevaarlijke behandeling aan bij aandoeningen van de baarmoedermond, de IGJ grijpt niet in.

artikelen - 27 mei 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse verpleegkundige beboet voor vervalsen van vaccinatiebewijzen / ‘Meatfluencers’ staan een dieet van alleen maar vlees voor.

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.