Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: C.P. van der Smagt | Geplaatst: 28 mei 2001

Roken en acupunctuur

Placebo-acupunctuur werkt even goed als ‘echte’ acupunctuur tegen rookverslaving. Dat concludeert Edzard Ernst op grond van een meta-analyse.

Hoewel in Nederland de Maastrichtse epidemiologen ter Riet, Kleijnen en Knipschild al in 1989 de vloer aanveegden met de zogenaamde wetenschappelijke bewijzen voor de werkzaamheid van acupunctuur, heeft dit op de acupunctuurpraktijk nauwelijks invloed gehad. Dit is een bekend fenomeen in alternatieve kringen. In de propaganda voor alternatieve behandelmethoden is bijna altijd sprake van het voornemen om wetenschappelijk onderzoek te doen naar het effect, maar heeft dit onderzoek eenmaal plaats gehad en was de uitkomst negatief, dan wordt het resultaat genegeerd of zelfs als positief voorgesteld.

Een van de potsierlijkste voorbeelden leverden onderzoekers naar de werking van het moermandieet, die keurig aantoonden dat de kans om door moermandieet van kanker te genezen net iets kleiner was dan de spontane genezingskans, maar die bij de aanbieding van het verslag van het onderzoek (dat tonnen gemeenschapsgeld had gekost) beweerden dat nu bewezen was dat kanker door moermandieet kan genezen. Zo wordt ook acupunctuur, zonder enig bewijs voor de werkzaamheid, nog altijd op grote schaal toegepast bij mensen die menen niet op eigen kracht van het roken te kunnen afkomen.

Het Parool van 8 januari maakt melding van een meta-analyse verricht door medewerkers van het Department of Complementary Medicine van de universiteit van Exeter, een uiterst alternatief-vriendelijk instituut dat voor een deel gefinancierd wordt door de alternatieve geneesmiddelenhandel. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat placebo-acupunctuur (waarbij de naaldjes op willekeurige plaatsen in het oor of gezicht worden gestoken) bij rookverslaving even werkzaam is als echte acupunctuur. Toch bevelen ze de acupunctuurbehandeling aan omdat dat altijd nog beter werkt dan wanneer de mensen het zelf uit moeten zoeken. De oorzaak daarvan zou zijn, dat de motivatie om te stoppen toeneemt, naarmate de behandeling meer moeite en geld kost. Dan is men bij de acupuncturist natuurlijk aan het goede adres. Overigens is het succes van de ‘behandeling’ toch maar zeer matig; direct na de kuur is 20 procent van de verslaafden van het roken af en na een jaar nog drie procent.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.P. van der Smagt

Studeerde van 1955 tot 1963 geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een klinische stage van twee jaar was hij gedurende 30 jaar werkzaam als huisarts. Hij publiceerde diverse artikelen over alternatieve geneeswijzen en schreef op verzoek van de stichting Skepsis een boekje over homeopathie. Hij is thans gepensioneerd.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 september 2023

De website Kanker.nl, het tijdschrift LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2023. De winnaar zal op 7 oktober bekend gemaakt worden tijdens het jaarlijkse symposium van de VtdK.

artikelen - 26 juli 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier mannen veroordeeld in Florida wegens verkopen van bleek- als wondermiddel / Chiropractor uit Iowa veroordeeld wegens fraude van een miljoen dollar.

artikelen - 28 mei 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: TikTok grote verspreider van desinformatie / Jonge Duitse apothekers willen homeopathie uit geneesmiddelenrichtlijn halen