Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 29 mei 2001

Acupunctuur

De Chinese acupunctuur, die in haar moederland perioden van bloei en verguizing doormaakte, bereikte het westen opnieuw in 1971 na het bezoek van Nixon aan China.

Acupunctuur was altijd onderdeel geweest van de traditionele Chinese geneeskunst, die onder andere ook kruidengeneeskunde, massage en het verdrijven van boze geesten had omvat. Tijdens de dictatuur van Mao ging men onder politieke druk acupunctuur ook als pijnstilling gebruiken en werd begonnen met opereren onder ‘acupunctuur-verdoving’. Ondanks trucs als stiekem toedienen van pijnstillende injecties, verdoven van de huid, selectie van relatief weinig pijnlijke operaties en het zeer snel opereren (‘de methode van de vliegende messen’) staat wel vast dat veel slachtoffers helse pijnen hebben geleden tijdens deze operaties. Klagen maakte hen in die tijd echter politiek verdacht en de buitenlandse delegaties moesten worden geïmponeerd door de ‘revolutionair-medische lijn’ van Mao, als tegenwicht tegen jarenlange westerse culturele agressie. Deze gebeurtenissen staan thans bekend als het acupunctuurschandaal. Gelukkig vinden thans operaties in China weer bijna uitsluitend plaats onder betrouwbare en effectieve westerse anesthesie!

Inzake de effectiviteit van acupunctuur bij behandeling van ziekten zij verwezen naar de artikelen van Ter Riet c.s. Zoals verwacht kon worden van deze magisch-mythologische behandelwijze, die berust op anatomische onzin (71 meridianen en – afhankelijk van de atlas – 361, 365, 786 of wel 2000 acupunctuurpunten), blijkt er bij goed placebogecontroleerd onderzoek geen eigen werkzaamheid aantoonbaar. Mann zei hierover: ‘It has been suggested that one of the main achievements of the Chinese acupuncturists has been their discovery of so many sites at which a needle can be safely inserted.’ Ter Riet c.s. trokken na hun literatuurstudie de conclusie dat Manns uitspraak waarschijnlijk de enige prestatie van de acupunctuur belichtte. Artsen en tandartsen, die anno 1999 in alle ernst acupunctuur toepassen, dienen te worden teruggezonden naar de anatomische snijzaal en beledigen de nagedachtenis van één der allergrootsten uit de geschiedenis der geneeskunde: Andreas Vesalius.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Profiel: (1946) Hij studeerde geneeskunde aan de RUG en behaalde het artsdiploma in 1971. Na werkzaam te zijn geweest als tropenarts in Zambia volgde zijn specialisatie tot vrouwenarts. In die kwaliteit is hij sinds 1980 verbonden aan het Westfries Gasthuis te Hoorn. Sinds 1988 bekleedt hij het voorzitterschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is auteur van vele publikaties op het gebied van kwakzalverij en alternatieve geneeswijzen, zowel in de lekenpers als in de professionele pers. Van zijn hand verschenen vier boeken: ‘Hedendaagse kwakzalverij’ (1992), ‘Kwakzalvers op kaliloog’ (2000), ‘Genezen is het woord niet. Biografische schetsen van de twintigste meest notoire genezers van de twintigste eeuw’ (2001) en zijn in handelseditie verschenen dissertatie ’Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij’ (2004). In 2006 werd hij wegens zijn verdiensten voor de kwakzalverijbestrijding benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 12 mei 2022

De gemeente Groningen subsidieert alternatieve activiteiten als acupunctuur en Bachbloesemtherapie, vermoedelijk zonder dat zij dit weet.

artikelen - 11 mei 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI klaagt homeopathieproducent Boiron aan / Belgische vrouw aangerand in hotel tijdens acupunctuurbehandeling.

artikelen - 20 november 2021

Secretaris van het verenigingsbestuur, Catherine de Jong, was te zien bij het consumentenprogramma KASSA en bij Alberto Stegeman.