Apeldoorn gaat verwijsborden naar homeopathische praktijk weghalen

Apeldoorn gaat verwijsborden naar homeopathische praktijk weghalen
De vereniging had bezwaar gemaakt tegen de borden in de gebruikelijke ANWB-stijl. `Homeopathie is een nutteloze alternatieve geneeswijze, berustend op het waanidee dat een product, soms plantaardig soms ook gewone vergiften als lood en arsenicum, door langdurig schudden en verdunnen tot een werkzaam geneesmiddel kan worden omgetoverd,´, aldus de vereniging deze zomer in haar brief aan de Gemeente Apeldoorn. `Homeopathie maakt geen onderdeel uit van de artsenopleiding; sinds 2013 wordt er bovendien btw geheven op homeopathische behandelingen omdat de wetgever meent dat deze geneeswijze geen gezondheidskundige waarde heeft. Daarom dringen we er op aan verwijsborden van Centaurea te verwijderen´, aldus briefschrijver Cees Renckens, namens de vereniging.

In een antwoord aan de vereniging meldt de gemeente Apeldoorn dat de borden van Centaurea er in 2006 zijn neergezet, voor een periode van tien jaar. Ze zijn betaald door de homeopathische praktijk. `Om u enigszins gerust te stellen, deel ik u mede dat in 2013 het beleid Uitvoeringsplan bewegwijzering is aangepast. Volgens dat nieuwe plan zal er niet meer naar dergelijke instellingen worden verwezen, om wildgroei aan bebording tegen te gaan´, schrijft de gemeente: `De borden zullen in 2016 worden verwijderd. Een eventuele nieuwe aanvraag van de praktijk zal om bovengenoemde redenen worden afgewezen.´

In de Apeldoornse praktijk Centaurea werken vier homeopathische artsen en een homeopathische dierenarts. Op de website van de praktijk staat een lange lijst van aandoeningen die de artsen – volgens eigen zeggen – succesvol met homeopathische middelen aangepakt hebben. In de lijst staan opmerkelijke claims: borstkanker, dikke darmkanker, oorlogstrauma, ziekte van Crohn en bijtgedrag bij baby’s. De artsen – en misschien de dierenarts ook – maken gebruik van twee curieuze bioresonantiespeeltjes, de Bicom Optima en de E-Lybra, kwakzalversapparaten die dingen meten waar echte wetenschappers nooit iets van hebben begrepen, omdat er geen onderbouwing en biologisch mechanisme is. De E-Lybra, meldt de site, leeft op dit moment een onbeduidend bestaan en wordt alleen gebruikt voor het stoppen met roken.

De homeopathische dierenarts Liesbeth Ellinger, goed voor het dierendeel van de praktijk, is een bekende (PDF) van de vereniging. In 2001, tijdens de mond- en klauwzeerepidemie (mkz) haalde ze zich de toorn op haar hals van weldenkende dierenartsen, met in hun kielzog de toenmalige minister van landbouw, Laurens Jan Brinkhorst (PDF). 

In 2001 pleitte Ellinger in een vlugschrift van het antroposofische Louis Bolk Instituut in Driebergen voor de inzet van homeopathische middelen als Arsenicum C200 en Borax C30 tegen mkz. Omdat `uit eerdere mkz-crises bekend was dat homeopathisch behandelde bedrijven mkz-vrij bleven, ook als boerderijen in een besmet gebied lagen’, aldus Ellinger. De dierenarts beweerde dat `op overeenkomstige wijze uitbraken van roodvonk, Spaanse griep, tyfus, polio, cholera en malaria in het verleden met succes zijn bedwongen.´ Ze kreeg toen de dierenartsenij over haar heen vanwege haar rare beweringen. Ellinger werd tijdelijk onder verscherpt toezicht gesteld. Veel heeft ze er niet van geleerd. In 2007 maakte ze zich op RTV Oost druk over de weinige kennis in de reguliere diergeneeskunde en beweerde ze nog steeds dat mkz met homeopathische middelen is te genezen.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij