Wonderfruit mangistan of mangosteen

Wonderfruit mangistan of mangosteen
Dit artikel was 10.000 maal bekeken
tot en met 10 oktober 2010.
 
Bij de toko’s in Nederland is mangistan (Garcinia mangostania) in blik of diepvries te koop en soms vers. Deze vrucht van een Zuidoost-Aziatische boom wordt op het ogenblik in Nederland en België verwerkt in wonderdrankjes onder de merknamen Xango, VEMMA, Luvico en Ecolife. Ze kosten respectievelijk ongeveer 50, 70, 80 en 35 euro per liter. In capsules is gedroogd poeder van de schil van de mangistan te koop onder de naam Mangosteen RX, naar de Engelse naam voor de plant en de vrucht. In de drankjes zijn vrucht en schil van de mangistan verwerkt.

Op dit ogenblik (zomer 2008) doet een Nederlandstalige PDF de ronde met een zin onder aan iedere bladzijde: ”Dit document mag BEPERKT verspreid worden; deel het alleen met bekenden”. Maar het wat uitgebreidere origineel vindt men door even te googelen op “science of mangosteen” + “Les Berenson” en daar vindt u ook de link naar Xango. Het is niets anders dan ordinaire reclame, maar vanwege die zin onderaan bij de Nederlandse PDF geen publieksreclame, dus niet geschikt voor een klacht bij de Reclame Code Commissie (RCC). Van de Nederlandse vertaling zijn bij wijze van spreken alleen de woorden “de”, “het” en “een” correct.

Op PubMed staan er op het ogenblik 73 artikelen over deze vrucht, maar geen enkele over proeven bij mensen. Mangistan bevat hoofdzakelijk suiker en wat citroenzuur en verder heel veel stoffen in kleine hoeveelheden, wat gebruikelijk is bij planten. De genoemde 73 artikelen gaan over die individuele stoffen, maar dat zegt uiteraard niets over de vrucht of het sap zelf.

De verkopers van mangistan geven hoog op over de ORAC-waarden van hun drankjes. ORAC staat voor oxygen radical absorbance capacity, een of andere maat voor het gehalte aan antioxidanten. Die voor mangistan in de schil zou circa 20.000 zijn, althans volgens sommige propagandisten. Ter vergelijking: zwarte bessen 10.000, pecannoten 17.000, cacao 80.000, kaneel ca. 260.000, alles per ons.

Het is niet bekend of een hoge ORAC-waarde de gezondheid bevordert, maar er wordt vermoed dat alles wat men meer binnenkrijgt dan pakweg 3000 (een glaasje rode wijn of een onsje kersen), het lichaam subiet weer verlaat. Dus er zijn genoeg aangename mogelijkheden om anders dan tegen champagneprijzen voldoende antioxidanten te nuttigen.

Er is een geval bekend van langdurig gebruik van mangistan als voedingssupplement dat wellicht bijdroeg aan ernstige melkzuuracidose.

Naschrift 29 september 2010

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Danny Smets (36) uit Berchem
dinsdag een opschorting gegeven, omdat hij op zijn website de tropische
vrucht mangosteen had aangeprezen vanwege zijn helende werking bij een
hele waaier aan ziekten zoals kanker, Alzheimer, multiple sclerose en
cholesterol. De Belgische wetgeving laat echter niet toe dat voeding
gelinkt wordt aan geneeskunde.

Danny had het sap van de
mangosteen, dat door de firma Xango geproduceerd wordt, zelf gebruikt
tegen artrose. Hij was er zo tevreden over dat hij er begin 2007 een
website aan wijdde met tal van wetenschappelijke teksten waarin beweerde
artsen het sap aanprezen. Het werd één van de grootste medische
ontdekkingen ooit genoemd en het dagelijks drinken van mangosteensap zou
zelfs tumoren kunnen helpen voorkomen.

De beklaagde maakte ook
reclame voor Xango en bracht klanten aan. Hij kreeg van de firma in ruil
iedere maand een commissieloon van 200 à 400 euro.

Het Federaal
Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) diende begin
2009 een klacht in tegen Danny, waarna hij zijn website opdoekte.

De rechtbank verklaarde zijn commissielonen voor in totaal 4.800 euro verbeurd, maar slechts 1.000 euro daarvan is effectief.

Zie ook Het Laatste Nieuws van gisteren en tal van andere nieuwsmedia, en de website van Justitie Snelnieuws

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

 

 

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij