UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Sophie J.M. Josephus Jitta | Geplaatst: 18 december 2021

De goeroe van Borzonasca

Na de dood van een vrouw, zijn de praktijken van de Italiaanse goeroe Paolo Bendinelli aan het licht gekomen.

De goeroe van Borzonasca

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=6I1VrJwhJ8g

Hoewel het volgende slechts zijdelings met kwakzalverij heeft te maken, meen ik toch dat het geen kwaad kan u op de hoogte te brengen van een vrij recent schandaal in Italië. Dit voorjaar werd het land opgeschrikt door het onderzoek naar het verdachte overlijden in 2020 van Roberta Repetto, een 40-jarige vrouw uit het kustplaatsje Chiavari, in Ligurië.

Overigens doen ze in Italië niet moeilijk over privacy: in de media worden naar hartenlust haar naam- en toenaam genoemd, evenals die van de overige in dit stuk vermelde personen. Deze mevrouw was jarenlang een trouw bezoekster van het centro benessere olistico Anidra, ofwel van Anidra, holistisch wellness centrum en is daar in 2019 voor een moedervlek behandeld. Een korte introductie van deze ‘club’: hij bevindt zich in Borzonasca, een tussen de groene heuvels gelegen dorp van circa 2000 inwoners, niet zo ver van Genua, dat deel uitmaakt van een zogeheten agriturismo. Dit is een soort boerenbedrijf, waar mensen zowel kunnen logeren als meewerken. Vaak is er een winkeltje voor de verkoop van eigen geteeld spul aan verbonden. Anidra is ooit opgericht door ene Paolo Bendinelli, die tot voor kort daar ook heer en meester was.

Een kleine google-actie leert me dat hij filosofie heeft gestudeerd (hij is dottore, te vergelijken met onze doctorandustitel), met een speciale belangstelling voor Oosterse filosofieën. Op een bepaald moment is hij zich gaan bekwamen in ‘energetische’ martial arts en zou daarin de achtste dan hebben bereikt.
Ik neem aan dat zulks voor een eenvoudige westerling een prestatie van formaat is. Hij verdiepte zich daarnaast in de menselijke geest en in wat deze zoal vermag, zou artikelen hebben geschreven over cognitieve processen en over de ontwikkeling van de mens in het derde millennium. In Borzonasca gaf hij onder andere workshops qi gong en tai chi.

Het zal u niet verbazen dat maestro Paolo (want zo wordt hij door zijn discipelen betiteld) eveneens een groot voorstander is van natuurlijke geneesmiddelen, zoals kruidendrankjes en wat dies meer zij. De leden van zijn club beveelt hij bovendien meditatie en onderdompelingen-met-helende-werking in het nabij stromende riviertje aan, als therapie, maar waarvoor of waartegen precies is mij niet geheel duidelijk geworden.

Bloedende moedervlek

Terug naar Roberta. Op een gegeven moment ontdekte zij tijdens haar verblijf in het centrum een bloedende moedervlek op haar rug en vertelde dit aan Paolo Oneda, een arts-acupuncturist die daar werkzaam was, naast zijn praktijk in een regulier ziekenhuis in Lombardije. Hij raadde haar een kleine, door hem uit te voeren, ingreep aan.

Daarmee ging zij akkoord en al spoedig lag zij op de ‘operatietafel’, in werkelijkheid gewoon de keukentafel, om van de moedervlek te worden verlost. Voorafgaand weefselonderzoek was niet verricht (en trouwens evenmin postoperatief) en verdoving werd niet nodig geacht. Volgens de dokter zou zij eventuele pijn moeten kunnen doorstaan als purificazione spirituale, spirituele zuivering, en zou pijn juist een teken zijn van werkzaamheid.

Of Paolo Oneda op de keukentafel van zijn vaardigheid in de Chinese naaldvakken gebruik maakte, valt uit de door mij geraadpleegde bronnen niet op te maken. Na de ‘operatie’ werd de gebruikelijke, bovenvermelde rimram van kruidendrankjes en meditatie voorgeschreven, voor de afwisseling aangevuld met ijspakkingen, voornamelijk omdat Roberta’s pijn niet minder werd. Van deze aanhoudende en zelfs verergerende klachten hield zij braaf de leiding via de e-mail op de hoogte.

Toen de situatie na bijna een jaar voor haar ondraaglijk werd, lichtte zij weer mailenderwijs de staf in over haar voornemen zich aan te melden bij een ziekenhuis. Paolo & Paolo drukten haar onmiddellijk op het hart om over hun betrokkenheid te zwijgen. Toen zij zich kort hierna inderdaad in een Genuees ziekenhuis liet opnemen, constateerden de artsen daar tot hun schrik dat haar lichaam tjokvol kwaadaardige tumoren (melanomen) zat en vijf dagen later was mevrouw Repetto dood. Dit overlijden is het ziekenhuis gaan melden bij de autoriteiten, te beginnen bij de carabinieri, de politie.

De bezorgde ouders van de ontslapene kwamen al gauw vertellen dat Roberta volkomen in de tentakels verstrikt was geraakt van Bendinelli en dat zij onder andere met hem naar bed ging. Politieonderzoek wees vervolgens uit dat bezoekers een vast bedrag dienden te betalen van €5000 (per keer?? per maand??) plus een vrijwillige geldelijke bijdrage. Zo had het lidmaatschap van deze club mevrouw Repetto in de loop der jaren het lieve sommetje van 60.000 euro gekost. Gasten werden daarenboven verondersteld in de aanpalende agriturismo werkzaamheden als ober, kok, schoonmaakster of tuinman te verrichten.

De carabinieri stelden voorts vast dat het voornamelijk breekbare vrouwen waren die hun heil zochten bij Anidra, haal je de cucù, zou ik zeggen. Zij kwamen er bij hun onderzoek achter dat een belangrijk onderdeel van de holistische therapie het bed delen met de goeroe of, op zijn aanwijzing, met andere leidinggevenden was. Open deur numero due. Maestro Bendinelli hield zijn – voor zover ik kan zien – damesklantenkring altijd voor dat zij het ware (seksuele) genot niet kenden, maar dat hij hun dit zou bezorgen door zijn aanpak met tantra seks.

YouTube-filmpjes

Zijn publiek bestaat in de YouTube-filmpjes uit vrouwen die de bewegingen die hij voordoet braaf nadoen. Het kan natuurlijk zijn dat er ook allerlei personen van de mannelijke kunne (en naar de laatste mode wie weet bovendien van al die overige kunnes) de lessen van goeroe Paolo volgden, maar op het web zijn dezen niet te zien. Wel wijst het gebruik van de mannelijke meervoudsvorm erop dat in elk geval in de agriturismo eveneens mannen werken.

De goeroe en de arts, plus de partner van de dokter (de ene bron keer aangeduid als zijn echtgenote, de andere als zijn verloofde), die als psycholoog de klanten aanbracht, worden nu door justitie vervolgd op verdenking van dood door schuld en van misleiding van een wilsonbekwaam persoon . De goeroe wordt daarnaast beschuldigd van seksueel misbruik.

Of dokter Paolo Oneda wel eens gebruik maakte van de vleselijke geneugten die Roberta en de overige dames boden, valt niet met zekerheid te zeggen, maar aangezien hij tot de leidinggevenden behoorde, vermoed ik van wel. Justitie gelastte de aanhouding van beide Paolo’s, maar inmiddels is de voorlopige hechtenis van Paolo Bendinelli alweer omgezet in huisarrest. Of dit ook geldt voor de dokter, ben ik niet te weten gekomen. In elk geval zat hij in juli nog in voorlopige hechtenis, reden waarom de Lombardijse artsenorganisatie zijn naam in het register nog niet heeft kunnen doorhalen.

Medewerkers ontkennen

De trouwe medewerkers in Borzonasco zitten intussen niet stil, natuurlijk niet: zij ontkennen de beschuldigingen in alle toonaarden. De bezoekers van hun geliefde Anidra vormen geen sekte en zijn niet in de ban van een goeroe. Er waren en er zijn (het centrum is tijdens het onderzoek gewoon open) daar namelijk helemaal geen goeroes werkzaam. Het doortastende werk van de carabinieri karakteriseren zij als ‘fantasierijke reconstructiepogingen’ en ze zijn van mening dat het (door de media) geschetste beeld van Roberta als een gemakkelijk beïnvloedbaar en manipuleerbaar wezen verre van correct is.

Mevrouw Repetto was bij het maken van haar keuzes juist geheel en al onafhankelijk van wat en wie dan ook, was simpelweg een van de vele leden van de Anidraclub, gaf er zelfs wel eens yogales, maar had ‘gewoon’ een baan als makelaarster. Zij leefde heel normaal, net als alle andere clubleden en medewerkers en kon doen en laten wat zij wilde.

Dit laatste is de vrije vertaling van de Italiaanse brontekst, die deftig spreekt van: ‘libertà di movimento e autodeterminazione’ (vrijheid van beweging en zelfbeschikking). De medewerkers hebben zich inmiddels toch maar van de bijstand van een advocaat verzekerd, teneinde het imago en de professionele waardigheid van het holistische wellness centrum en van zijn personeel te beschermen tegen bedreigingen en lasterpraat. In de tijden van trial by media vast geen overbodige luxe.

Sophie J.M. Josephus Jitta

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 augustus 2023

De Hormoonpoli in Boxmeer vertoont vele tekortkomingen, oordeelde de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) na een bezoek aan deze praktijk voor ‘functionele geneeskunde met een holistische visie’.

tijdschrift - 14 januari 2018

Er worden via crowdfunding astronomische bedragen opgehaald om alternatieve behandelingen te kunnen betalen.