UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 14 augustus 2006

Proces-Sickesz (III)

Raadsman Eblé van Sickesz produceerde op 18 augustus in reactie op onze ‘Conclusie van Antwoord’ zijn ‘Conclusie van repliek in conventie, conclusie van antwoord in reconventie’.

(Wie durft te beweren dat alleen dokters jargon gebruiken als geheimtaal om de leek buitenspel te zetten, zou eens naar juristen moeten kijken!)

 

Gek is niet erg, als er maar een systeem in zit, en als je er maar je brood mede kunt verdienen. ‘
Gerard Reve

Het is een stuk van 17 pagina’s met negen bijlagen, door advocaten ‘producties’ genoemd. Tegenover de verklaringen van de vijf medische hoogleraren, die de VtdK eerder overlegde, kon Sickesz nu slechts twee verklaringen van ‘experts’ inbrengen: een oud-leerling van haar, die ‘orthomanueel’ actief is en tevens voedingssupplementen geeft. Hij is basisarts. De tweede verklaring is afkomstig van een bioloog, die beweert dat Sickesz ‘veranderde wervelstanden in hun natuurlijke stand terugbrengt’, hetgeen natuurlijk geen kwakzalverij zou kunnen zijn.

De producties bevatten ook fotokopieën van drie röntgenfoto’s van een rug, die steeds rechter gaat staan, een beloop door Eblé toegeschreven aan de OMG-behandeling van Sickesz. Van iemand, die herstelt van een periode van ‘spit’ kunnen identieke foto’s worden gemaakt!

Omdat de zaak nog onder de rechter is, moeten wij terughoudendheid betrachten in onze beschrijving van de voortgang van de zaak, maar niet onvermeld mag blijven dat Sickesz ook een videoband inbracht waarop zij in actie te bewonderen is. Eerlijkheidshalve vermeldt zij wel dat een van de twee getoonde patiënten (met rugpijn) een medewerker is van Eblé’s kantoor. Zij corrigeert tijdens deze behandeling aan de lopende band scheefstaande wervels, ribben, heiligbeendelen en zelfs – met een hamertje – zitknobbels, die te ver naar binnen stonden.

Wij moesten na kennisneming van deze curieuze demonstratie wel toegeven: orthomanuele geneeskunde werkt echt: op de lachspieren!

Medio november komt onze advocaat, mr. S. Vlaar, met zijn repliek, waarna (begin 2005?) een mondelinge behandeling zal plaatsvinden op de rechtbank. De zaak vergt van uw bestuur een aanzienlijke inspanning, zowel inhoudelijk als financieel, en speelt zich vrijwel geheel buiten de publiciteit af. De casus is ook publicitair minder interessant dan destijds met Houtsmuller, die medisch specialist was, een loopje met de waarheid nam en de steun genoot van het Koningin Wilhelmina Fonds. Toch kan de afloop van deze zaak nuttige jurisprudentie opleveren met betrekking tot de levensvatbaarheid van de term ‘kwakzalver’: is het niet meer dan een ernstig verwijt (zoals de VtdK en de KNMG de term hanteren) of wordt altijd kwade trouw en/of oplichting geïmpliceerd (zoals eerder H. en nu weer Sickesz trachten aan te tonen)?

Aldus kan het toch nuttig zijn om zoveel inspanning aan te wenden in een zaak tegen een alternatief arts, die met haar 82 jaren toch al bijna aan het eind van haar carrière staat. Een beetje analoog aan de poëzie, waarvan Herman de Coninck eens beweerde dat het was: ‘van een sneeuwbui slechts één vlok volgen’. Dat kan soms veel zeggen over de gehele bui.

Illustratie: Advertentie van Sickesz in De Telegraaf van 12 augustus 1978

M. Sickesz
arts orthomanipulatie
behandeling zenuwpijnen, asthma, hooikoorts en
psychosomatische maag/darm-aandoeningen.
Praktijk hervat

                          14/8 Rubensstr. 8, A ‘dam, tel 714683. 1
                          15/8 Wassenaar Gr. Haesebroekse w. 2A 01751-79886.

Dit artikel verscheen in het NTtdK 115 (2004) nummer 4, p. 29, en is als pdf te verkrijgen via de link rechtsboven. 


C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

page - 17 november 2021

De VtdK hanteert de volgende definitie van kwakzalverij:

tijdschrift - 15 juli 2019

Cees Renckens blikt terug op drie ‘chefsachen’ uit de recente kwakzalverij.

tijdschrift - 29 maart 2017

Inhoud Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij – Jaargang 128, 2017, 1 * Over het komen en gaan van modeziekten (pag. 1)* Sickesz als verdedigster van de oorlogsmisdadiger en antisemiet Menten (pag. 9)* Systeembiologie, een door de kruidenkwakzalvers gekaapte term (pag. 11)* Correctie (pag. 14)* Ad hominem (pag. 15)* Floww en een geval van negatieve transsubstantiatie […]