UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 12 juli 2001

Actieblad tegen de Kwakzalverij juli 2001

Korte samenvattingen van de artikelen verschenen in het AtdK 112.4

Van de redactie
Het afscheidscollege van prof. dr. R.A.P. Koene, hoogleraar Inwendige Geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen wordt besproken. Hij wijdde een belangrijk deel van zijn toespraak aan kritiek op de alternatieve geneeskunde, waarbij hij o.a. stelt dat de meest kwaadaardige vorm van kwakzalverij die is welke beoefend wordt door artsen. Hij stelt zich teweer tegen wetenschappelijk onderzoek van het absurde, en hekelt het binnendringen van kwakinitiatieven in het academische milieu.
(p.1)

Harry de Vries
Secretaris VtdK 1993-2001
C.N.M. Renckens
Lof voor onze scheidende secretaris Harry de Vries die jaren lang op voorbeeldige en gulle wijze het secretariaat vervulde, en het gedachtengoed van de Vereniging ad rem en met humor naar buiten bracht. Het bestuurslid F.S.A.M van Dam heeft de taak van De Vries overgenomen.
(p.1-2)

Over alternatieve genezers bij kanker, rechters en wetenschappelijke inzichten
Mels Sluyser
De alternatieve geneeskunst is een bolwerk van conservatisme dat, zoals vroeger de katholieke kerk zich opstelde jegens Galilei, de wetenschappelijke vooruitgang beoogt tegen te houden. Sluyser gaat uitvoerig in op de geschiedenis van het moermandieet en de controversen rond laetrile. Voorts bespreekt hij de rol van DNA bij het ontstaan van kanker en de betekenis van voeding. Hij besluit dat de opvattingen van alternatieve genezers over kanker nog uit de middeleeuwen stammen, nu overgoten met een modern, pseudowetenschappelijk sausje.
(p.2-5)

20 jaar geleden
Het Actieblad van september 1981 laat zien dat de middelen waarover de discussies gevoerd werden (vasolastine, laetrile) andere zijn dan de huidige, maar dat het gedachtegoed van de Vereniging onveranderd is. Wie in dit nummer wel opduikt, en nog steeds ter discussie staat is, “of all people” Dr. Vogel, toen nog aangeduid als ‘botanicus met een eredoctoraat van een Amerikaanse universiteit’ met zijn toen door hem aanbevolen stuifmeeltherapie.
(p.5)

Jaarvergadering 2001
Aankondiging: 13 oktober in Felix Meritis te Amsterdam
(p.5)

Teleurstellende resultaten SC Heracles in seizoen 2000-2001
drs. A.L. Ternee
De teleurstellende resultaten worden besproken van de Almelose voetbalclub Heracles, gesponsord door de kwakmegalomaan Matthias Rath. “Kwakzalverijbestrijders kunnen ook volgend seizoen onbekommerd afstemmen op het sportjournaal zonder in de KPN-telecompetitie met de provocerende shirtreclame van Heraclesspelers geconfronteerd te worden”.
(p.6)

Extra vitamine E
ter voorkoming van cardiovasculaire complicaties bij risicopatiënten nutteloosJ. Geerling
Bespreking van een artikel in de New England Journal of Medicine.
(p.6)

Enkele puntjes op de i
C.N.M. Renckens
Simeonstherapie – de guillotine (bruikbaar bij het bestraffen van kwakzalvers?) – Paul van Dijk, leugenaar? (hij had beweerd dat er bij het AMC een winti-genezer werkt) – Alfred Vogel ook leugenaar?
(p.7-8)

Een nieuwe specialist
Ruurd F. Duyff, neuroloog
Er blijkt een nieuw specialisme te zijn opgedoken, nota bene in Friesland: neuropsyrurgie. Dit helpt voor alles, van aangezichtspijn tot zweetvoeten, maar ook hoofdpijn en de gevolgen van geestelijke en lichamelijke mishandeling.
( p.8)

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 17 juli 2023

Vijf organisaties zijn genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2023: De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, LINDA, De Nationale Gezondheidsbeurs, KRONCRV en de website Kanker.nl.

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.