UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 18 juli 2006

Actieblad tegen de Kwakzalverij september 2000

Korte samenvattingen van de artikelen verschenen in het AtdK 111.5

Van de redactie
Haaienkraakbeen is onzin, en het massale gebruik ervan leidt tot uitroeiing van nuttige dieren. In de VS worden voedingssupplementen verkocht die rauw orgaanvlees van runderen bevatten. Dat mag, ook in tijden van BSE (de gekkekoeienziekte), want voedingssupplementen zijn vrijgesteld van het importverbod van rundvlees uit landen waar deze ziekte voorkomt.
(p.1)

De Grootste Kwakzalvers van de Twintigste Eeuw
Bekendmaking van de long list
Er staan 25 artsen en 25 niet-artsen op de long list van personen die ‘hands on’ mensen behandelden.
(p.1-2)

Jaarvergadering
Zaterdag 14 oktober 2000, 11.30-13.00 uur.
Agenda.
(p.3)

Wie is Clara Ruizendaal?
C.N.M. Renckens
Bespreking van de praktijk van een prominente paranormaal en orthonormaal therapeute. Het boek van Clara Ruizendaal (1963) Eigen-wijsheid (verschenen eind augustus 1999 en tjokvol orthomoleculair koeterwaals) had al de aandacht getrokken in Libelle (kritiekloos) en de Nieuwe Revu (redelijk kritisch). Op 14 oktober 1999 zat ze in een uitzending van Barend & Witteman, waar ze bijzonder hard zat op te scheppen. Volgens haar briefpapier beoefent zij de Zaïda-methode, waarin ze ook leergangen en workshops verzorgt. Laboratoriumtesten slaat ze vaak maar over, ze doet alles op haar onfeilbare helderziende gevoel.
(p. 3-5)

Symposium: Esculaap in Cyberspace
Aankondiging
(p.5)

Van handlangers tot erger: twee curieuze biochemici
Drs. A.L. Ternee
Het Europees Nutriënten Laboratorium (ELN) aan de Regulierenring 9 te Bunnik onder leiding van dr. E.F. Vogelaar (geen arts) en het Klinisch Ecologisch Allergie Centrum (KEAC) te Weert onder leiding van dr. John Kamsteeg (geen arts), promotor van de niet-bestaande ziekte HPU.
(p.6-7)

Therapeutic Touch
Frits van Dam
In Nederland zijn al enkele honderden verpleegkundigen bezig met deze gênante onzin, die nota bene door een kind van negen weerlegd is. De patiënten vragen er niet om. Gabrielle Leguit in het AMC vertelt waarom ze het doet. “Je hebt het gevoel dat je de patiënt helpt.” Het gaat dus de verpleegkundigen niet om de patiënten, maar om hun eigen gevoelens.
(p.7-8)

Omroep maakte propaganda voor omstreden therapeut Van Orshove
J. van Klinken
Van Orshoven verscheen in het programma De Stoel, ook nadat de redactie op de hoogte was gesteld dat de man in België voor het leven was geschorst als arts, en dat patiënten onder ede verklaard hebben dat hij hen seksueel had misbruikt. Na het programma liep het storm bij zijn centrum De Orshof, en een van de nieuwe patiënten deed een suïcidepoging, en een andere Nederlandse cursist benam zich het leven op de Orshof.
Dit artikel verscheen eerder in het Reformatorisch Dagblad van 17 juli 2000.
(p.8-10)

3 piskijkers

Frits van Dam
Gerlach Cerfontaine (Schiphol), Hans van der Wielen (Numico) en Fons Driessen (pillenvreter) keuren elkaars urine (in NRC Handelsblad van 22 juli 2000). Hans van der Wielen piekert er niet over om te laten onderzoeken of zijn product ergens goed voor is.
(p.10)

Correspondentie
• Naar aanleiding van Kwakzalvers op kaliloog krijgt de auteur veel post, waaronder van een oude dame die een negatieve ervaring had met Klazien uit Zalk.
• Huisarts W.M. Veenema schrijft aan de redactie van het KWF-wachtkamerblad Overleven om te klagen over het hoge alternatieve gehalte van het blad.
• C.P. van der Smagt schrijft naar Archives of Internal Medicine over een artikel van Eskinazi (1999;159:1981-7) dat de lof zingt van de homeopathie, zonder dat de auteur begrepen schijnt te hebben waar die over gaat.
• T.W. Donkerlo attendeert op het oprukken van het giftige jacobskruiskruid.
(p.11-12)

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.

artikelen - 25 december 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Hoofd van gezondheidszorg voor de Britse Royals is pro-homeopathie / Nepdokter gearresteerd die het gemunt had op “goedgelovige” Mexicanen.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.