UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 19 mei 2006

Actieblad tegen de Kwakzalverij mei 2000

Korte samenvattingen van de artikelen verschenen in het AtdK 111.3

Van de redactie
Bespreking van twee artikelen over ernstige bijwerkingen van acupunctuur, namelijk de recensie van Acupuncture: a scientific appraisal, door Edzard Ernst en Adrian White, van de hand van Thurston White in HealthWatch Newsletter 36 en een artikel van Ernst en White in BMJ 2000. De in deze redactionele bijdrage genoemde besprekingen van een artikel over acupunctuur bij vetzucht staat in het juli-nummer.

Homeopathie “revisited”
C.P. van der Smagt
Er zijn drie soorten homeopathie: de klassieke lekenhomeopathie, de complexmiddelenhomeopathie, en de ‘klinische homeopathie’. Het wetenschappelijk onderzoek dient slechts tot statusverbetering, want de individuele homeopaat heeft er geen behoefte aan. Al met al ziet men: hoe beter het onderzoek, hoe poverder (voor de homeopathie) het resultaat. De homeopaten maken hiervan dat de homeopathie onomstotelijk zou zijn bewezen. Het wordt steeds moeilijker om in de goede trouw van de homeopaten te blijven geloven.
(p.1-3)

Klinisch geneesmiddelonderzoek
J. Geerling
Overzicht van wat er komt kijken bij goed geneesmiddelonderzoek, met dertien kritische vragen die men bij elk onderzoeksverslag moet stellen, en een advies aan de arts: negeer elke publicatie over een geneesmiddelonderzoek
– zonder randomisatie
– met onvoldoend beschreven randomisatiemethode
– niet goed beschreven eindpunten
– een patiëntenpopulatie die niets met de eigen patiëntpopulatie gemeen heeft
– die een statistische significantie opgeeft die klinisch geen betekenis heeft
– waarin patiënten om onduidelijke redenen verdwijnen
– waarin optelsommen niet kloppen.
(p.3-5)

De kwakzalver, de subsidies en de consument
C.N.M. Renckens
Het laatste gesubsidieerde project (acupunctuur bij tennisarm) om de effectiviteit van alternatieve geneeswijzen te onderzoeken wortd afgeblazen. Het kwaliteitsonderzoek bij alternatief-genbeeskundige organisaties door de Consumentenbond heeft een belangrijk manco: het gaat alleen over organisatie (‘als je haar maar goed zit!’), en niet over werkzaamheid van de aangeboden therapie.
(p.5-7)

Chronique scandaleuse
Melding van de voortgang van het proces-Houtsmuller (verzending Memorie van Antwoord, inlegvellen) – afsplitsing van de ANTTT onder leiding van Valstar – Rath – Wageningse promotie over hoge doses vitamine E – Boegem bedenkt zouttherapie – Duitse arts Klehr veroordeeld wegens eigenbloedtherapie – Kookboekje van moermantherapie en het urinedieet van natuurarts Linschoten – Oranje-voetballers en kwakzalverij.
(p.8-9)

Een onheilige Drieëenheid (II)
Felle reacties op de NTvG-brief
C.N.M. Renckens
Orthomoleculaire voormannen en organisaties reageerden als door een adder gebeten op de aantijging dat zij achter de ‘kwakfondsen’ zaten. Onduidelijk is wie er dan wel achter zit. De organisatie van deze fondsen is ook mysterieus: snelle bestuurswisselingen, onduidelijke overboekingen naar het buitenland.
(p.9-11)

Correspondentie
Brief aan SC Heracles over Rath.
Brief van neuroloog J.A. van Beek over Hans van Olst, directeur Hogeschool IJsselland
Nieuwe brief van bestuur aan Van Olst.
(p.12)

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?