Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: de Webredactie | Geplaatst: 01 april 2006

Actieblad tegen de Kwakzalverij maart 2000

Korte samenvattingen van de artikelen verschenen in het AtdK 111.2

Van de redactie
Verbijstering over de onzin die sommige instituten kunnen verkopen (o.m. iets dat doet denken aan de zapper van Hulda Clark).
(p.1)

Karel van het Reve (1921-1999)
In memoriam
C.N.M. Renckens
(p.1-3)

Oplichter (I)
Karel van het Reve
(p.3)

Oplichter (II)
De hoofdpersoon uit I is natuurlijk Henri van Praag.
(p.4)

Bid, beter je leven en je zult genezen
Peter Bügel
Maar aanleiding van het proefschrift van Schilder, een schets van het bidonderzoek.
(p.4-5)

Acupunctuur niet beter dan placebo bij stabiel astma bronchiale
J. Geerling
Bespreking van een artikel van Biernacki. De conclusie dat acupunctuur de kwaliteit van leven bevordert, volgt niet uit het onderzoek.
(p.6)

Medicijnmannen zonder grenzen
Anton van Hooff
(p.6)

Geneeskrachtige kruiden op recept
E. Bosch
(p.7)

Ad hominem
C.N.M. Renckens
O.a. cardioloog Van der Zwan weg bij Dijkzigt – Heshusius weg bij KWF – L.F. Bakker (“sommige kwakzalvers hysterische psychopaten”) overleden – aanklacht smaad/laster tegen Renckens geschrapt – Nobelprijs ’t Hooft en Veltman – geen belangstelling bij Brands – dierenarts-acupuncturist De Leeuw.
(p.7-8)

Een onheilige Drieëenheid
C.N.M. Renckens
Een derde kwakfonds “Nederlandse Reumastichting”, snel omgedoopt in “Artrose en Reumastichting”. Net als de andere twee lijkt het een dekmantel te zijn voor verkopers van orthomoleculaire middelen. Er zijn ook opvallende gelijkenissen tussen de statuten van de drie organisaties.

SIS-therapie
een natuurlijke kankergeneeswijze
Sophie J.M. Josephus Jitta
Saving Immune Systemtherapy bestaat uit een mix van precies 14 vitamines die op de patiënt wordt afgestemd, en die per telefoon wordt afgesproken. Het kost slechts 200 gulden per maand.
(p.10)

Correspondentie
Hogeschool Holland te Diemen biedt alternatieve geneeswijzen aan.
Het bestuur schrijft ze een brief.
(p. 11)

Anatomie van de kwak
Brief van F.J.L. van Capelle
De acupuncturist e.d. werkt met allerlei diagrammen net als de koffiedikkijker of de tarottist: hij werkt met een representatie van de werkelijkheid die echter neregsn op slaat. Hij probeert te toveren (zoals de wetenschap doet), maar kan het niet.
(p.12)

Brieven van Bast en Sieders
Bast corrigeert een foutje over fluoridering in een stuk van Johannes van Dam, Sieders signaleert dat ene Zimmerman actief kwakzalft op anorexiagebied.
(p.12) 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 september 2023

De website Kanker.nl, het tijdschrift LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2023. De winnaar zal op 7 oktober bekend gemaakt worden tijdens het jaarlijkse symposium van de VtdK.

artikelen - 26 juli 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier mannen veroordeeld in Florida wegens verkopen van bleek- als wondermiddel / Chiropractor uit Iowa veroordeeld wegens fraude van een miljoen dollar.

artikelen - 28 mei 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: TikTok grote verspreider van desinformatie / Jonge Duitse apothekers willen homeopathie uit geneesmiddelenrichtlijn halen