UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 19 november 2008

Maandblad 15 januari 1881, Jaargang 1, nummer 1

“Wij hebben er reeds vroeger op gewezen, dat bij al de minachting die de kwakzalvers veinzen voor de wetenschappelijke bemoeiingen, zij er toch altijd op uit zijn om zich meester te maken van de namen van vereenigingen en personen, die een goede klank hebben ; om te trachten door deze hunne middelen beter aan den man te brengen.”

Maandblad 15 januari 1881, Jaargang 1, nummer 1

De auteur vermeldt de ‘Siemens-Electro-Therapeut’, een nieuw soort van galvanische ketting die in kolossale advertenties werd aangeboden, maar die niets te maken had met het bedrijf van de bekende en beroemde Dr. Werner Siemens te Berlijn. Eveneens wordt de volgende advertentie geciteerd die in onderscheidene dagbladen werd geplaatst:

NEDERLANDSCHE
Vereeniging het “ROODE KRUIS”

Naar aanleiding van de aanbevelingen in de dagbladen en herhaalde aanvragen bij het Roode Kruis betreffende de Zalf van het Roode Kruis enz., verklaart het Hoofd-Comité dat bij de Vereeniging n i e t s van deze bereidingen bekend is.

Het Hoofd-Comité voornoemd ,
namens den Voorzitter ,
(w.g.) Dr. B. CARSTEN , Secretaris.
 
Men ziet dat kwakzalverij met apparaten geen nieuwigheid is.  Het gescherm met gewichtige namen is ook van alle tijden. Tegenwoordig worden Einstein en andere grote geleerden vaak en voornamelijk te onpas geciteerd.

 

 

 

 

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 08 oktober 2010

Rond 1970 was de kruidenhandelaar Willem van de Moosdijk (1926) actief, een van de brutaalste Nederlandse kwakzalvers van de twintigste eeuw.

tijdschrift - 07 oktober 2010

Hier rechts de pdf's van de 12 nummers van jaargang 76.

tijdschrift - 07 oktober 2010

Hier rechts de pdf's van de 12 nummers van jaargang 77.