UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 28 mei 2001

Actieblad tegen de Kwakzalverij mei 1998

Korte samenvattingen van de artikelen verschenen in het AtdK 109.2

Chronique scandaleuse 1997
A.L. Ternee
Acupuncturist vergeet patiënt – Heel Biologische Geneesmiddelen bv meldt 1800 producten aan – Scheidend inspecteur Lens heeft schandelijke dingen meegemaakt – Stichting Sympoz klaagt over de macht van de VtdK – Dood door winti – De Alliantie voor Natuurlijke Geneeswijzen (ANG) meldt in 1996 dat ze een Commissie van Advies hebben – Skin Cap (‘natuurlijk’ middel tegen psoriasis) blijkt stiekem veel triamcinolon te bevatten en is uit de handel. – Haagse huisartsengroep zoekt antroposofische arts – Akhnaton ontspanningssysteem – Ziekmakende woningen, door radiësthesiste E. Lindeman (1996) – Paard en spirituele therapie – Whiplash Centrum – Alternatieve instelling looft prijs uit voor studie placebo-effect – Helderziendheid en Eefje Wentelteefje – Optimum polis verzekert alternatieve hulp – Wondergenezingen worden steeds zeldzamer omdat artsen steeds kritischer worden – Folder moermantherapie kreeg in 1996 van de minister Borst 15.000 gulden subsidie – Tennisster Brenda Schultz verprutste haar seizoen, en volgens een chiropractor uit Atlanta kwam dat door te veel sinaasappelsap.
(p.1-3)

Kwakzalversblad ter ziele
CARE trachtte de kwakzalverij een redelijk aanzien te geven
C.N.M. Renckens
CARE is 41 maal verschenen tussen juli 1990 en juli 1997.
(p.3-4)

In memoriam Piet Vroon
(1939-1998)
C.N.M. Renckens
(p.4-5)

Nogmaals Benveniste
B. procedeert tegen wetenschappers François Jacob, Georges Charpak en Claude Hennion die hem in januari 1997 een fraudeur genoemd hadden.
(p.6)

Correspondentie
Professor C. de Jager wijst op het feit dat Houtsmuller in Het Dr. Houtsmullerdieet de magnetron afkeurt op grond van gegevens verkregen met Kirlian-fotografie. Commentaar overbodig.
(p.6)

Verkiezingen op komst
De Zeeuwse huisarts Siem Buijs is kandidaat voor de Tweede Kamer. Hij werkt samen met een orthomanueel therapeut en een haptonoom.
(p.6)

Een groot nummer
C.N.M. Renckens
In een debat in de Tweede Kamer tussen Jan Marijnissen (SP) en minister Borst-Eijlers over de mogelijkheden van de Wet BIG om kwakzalverij aan te pakken, stelde de minister dat als de inspectie iemand betrapt die schade heeft aangericht, zij daar ‘een groot nummer’ van maakt, zodat iedereen weet dat dat soort ‘genezers’ gevaarlijk is. Ook zei de minister: ‘Als u naar iemand gaat die geen arts is, vergewis u er dan van dat die persoon op de een of andere wijze een diploma heeft of iets dergelijks.’ De leerlingen van Jan Pieter de Kok hadden allemaal een prachtig diploma van het Collegium Iatrosophicum.
( p.6-8)

Boekbespreking
Gerard Innemée
Bespreking van Andrew Weil, Het lichaam wil gezond zijn. Het Spectrum 2e druk 1997).
(p.8)

 

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.