Actieblad tegen de kwakzalverij 1986

Overzicht inhoud jaargang 97
Deze jaargang bevat 56 lange en korte artikelen. Hieronder een selectie.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 3 jan 2004 | Laatste Wijziging: 16 aug 2016

Downloads

Op deze site staat ook een alfabetische
inhoudsopgave van alle artikelen 1980-1992


Maart 1986, nr. 1

De staatssecretaris en de alternatieven
C.N.M. Renckens
Staatssecretaris Van der Reijden, Sancho Panza der alternatieven, vraagt gemeenten om plaats in te ruimen voor alternatieve, humanistische (?) en vrouwelijke artsen.

Staatssecretaris op congres van alternatievelingen
De staatssecretaris laat op het NOVAG-congres weten dat het goed zou zijn als reguliere artsen zouden samenwerken met alternatieve behandelaars.

Veronica wachtte vergeefs op sokkenwonder
Magnetiseur D.J. Visscher uit Vijfhuizen zou voor de radio zijn biomagnetische sokken (98,75 per paar) komen verdedigen tegen VtdK-secretaris I.A. van de Graaff. Reclame voor deze biomagnetische sokken was veroordeeld door de KAMA, maar niet alle adverteerders of acquisiteurs hielden zich daaraan.

"Wondergenezingen" bij kanker
Professor Lammes signaleert in een voordracht dat wondergenezingen vaak niet zo wonderbaarlijk blijken. Hij geeft vijf hoofdredenen, waaronder foute diagnose, en dat kan op ten minste vier manieren. Vaak is het onderscheid tussen een kwaadaardig gezwel en iets anders maar moeilijk te maken. Lammes:
‘Bij de beoordeling van wonderbaarlijke genezingsgevallen doet men er goed aan de volgende regels in acht te nemen:

1. Nauwkeurige en kritische beoordeling van anamnese en ziektegeschiedenis.
2. Bekend zijn met het natuurlijk beloop van de ziekte.
3. Er gaat niets boven een histologische diagnose.
4. Herbeoordeling van de oorspronkelijke preparaten voor pathologisch-anatomisch onderzoek bij discrepantie tussen klinische gegevens en oorspronkelijke diagnose.

Wanneer de diagnose niet wordt herroepen, kan een opvallend beloop ontstaan. Elke behandeling zal resulteren in een genezing en als een trofee worden gebruikt. Van oudsher sierden kwakzalvers zich reeds met deze tooi.

Hormonen tegen aids?
Een Brabantse arts behandelt wel 50 aids-patiënten met de oerkrachten van hormonen. Dat is nog eens wat anders dan het moermandieet. Een eerbiedige verslaggever van het Eindhovens Dagblad schrijft het allemaal kritiekloos op. De Eindhovense chirurg dr. C.M.A. Bruyninckx protesteert in een ingezonden brief, maar zijn kritiek op de krant zelf wordt (uiteraard) niet afgedrukt.


Juni 1986, nr. 2

Levendige discussie over de niet-aflatende strijd tegen de opdringende kwakzalverij
Verslag van de ledenvergadering van 19 april 1986.

"Onbevoegd" straks wellicht toegestaan
Vlak voor de verkiezingen van 21 mei kondigt de regering het voorstel van een wet aan, de wet "op de beroepen in de individuele gezondheidszorg" (BIG).

Na Tsjernobyl: onbeschaamd profijtbejag
Pollen "ter ondersteuning"

De Stichting Voorlichting Natuurgeneeswijzen / Nutramin maakt op schaamteloze wijze misbruik van de angst voor de licht verhoogde radioactiviteit op 3 en 4 mei 1986 (Tsjernobyl) door het publiek onzinmiddelen aan te smeren.

Avondje alternatief - met bedenkingen
Bewijzen homeopathie? - "puinpan", aldus Prof. Dr. P. Vroon

De AVRO zond op 21 maart een programma uit waarin celbioloog R. van Wijk, psycholoog P. Vroon, homeopathisch arts C. Baas, homeopaat en iriscopist H. van Vliet en goeroe der alternatieven C.W. Aakster discussieerden. Aan het eind kwam staatssecretaris J.P. van der Reijden nog aan het woord. De camera neemt ook een kijkje in een vleugel van een leegstaand ziekenhuis in Winterswijk, waar voor veertien miljoen gulden een alternatief centrum wordt ingericht.

Muurverf tegen de slapeloosheid
In Waalre is een bedrijfje van een radiësthesist (voorheen grindhandelaar) en een psychometrisch diagnost (waarzegger) tevens homeopaat dat een speciale muurverf maakt die slapeloosheid veroorzaakt door negatieve spanningvelden tegengaat. De verf bevat diamant, saffier en robijnen maar niet heus: de energie van deze stenen wordt bij lage temperatuur vrijgemaakt en op een homeopathische drager overgebracht, ingestraald zeg maar.

Het wonder van de podo-kinesiologie
In de Achillesstraat in Amsterdam is een alternatieve kliniek geopend. Men kan er zich met elektroacupunctuur laten onderzoeken. De podokinesioloog gelooft dat al uw organen op de voetzool geprojecteerd zijn, en als er iets niet goed werkt, wordt het overeenkomstige plekje op de voetzool hard. Een speciaal inlegzooltje corrigeert dat dan.

Kirlian-fotografie
Ook paperclips hebben een aura!


September 1986, nr. 3

Alternatieve behandelwijzen: zijn ze de moeite van kritische bestudering waard?
C.N.M. Renckens
De affaire gossypol laat zien hoe grif onderzoekers zich storten op mogelijke nieuwe methoden. Dit weerlegt de alternatieve beweringen als zouden reguliere medici onorthodoxe methoden niet willen onderzoeken. Iriscopie wordt al honderd jaar onderzocht en er klopt niks van, schrijft Lennart Berggren en een blad voor oogheelkunde.

In Venlo doken de aardstralen weer eens met succes op!
Mevrouw van Rens uit Venlo heeft enkele honderden guldens betaald voor een mat tegen aardstralen, en voor nog eens 200 gulden heeft ze haar huis laten doormeten door een ‘geobioloog'.

Wie geloven er aan de wichelroede?
Volgens een onderzoek van de Nederlandse Stichting voor Statistiek gelooft 13 procent aan de waarde van horsocopen, 23 procent van de mensen denkt dat je dingen kunt laten gebeuren door ze maar sterk te geloven. Wel 42 procent gelooft aan grafologie en eveneens 42 procent dat men met de wichelroede voorwerpen, aardstralen en waterbronnen kan opsporen. Onder personen met alleen basisschool is het percentage 39, maar onder hoger opgeleiden 47.


December 1986, nr. 4

(Abusievelijk vermeldt het nummer dat dit de 96ste jaargang is)

Gesprek met een tegenstander, prof dr. E. Fromm
Fromm (ere-voorzitter van de Duitse Bondsartsenkamer) moet niets van Heilpraktikers hebben, maar hij schort zijn oordeel over acupunctuur op.

Met eczeem naar de opbouwwerker
In tien dagen van leek tot volleerd psychotherapeut
De therapie van de Nederlands-Amerikaanse Simon Speyer is een mengsel van psychoanalyse, cybernetica, bioenergetica, hypnosetechniek en psychokatharsis, kortom een aftreksel van de psychoanalyse, met dat verschil dat de behandeling korter duurt. Speyer (1922-2002) zelf was een selfmade psychotherapeut die als vijftiger nog een doctorstitel haalde aan een Amerikaanse nepuniversiteit. Er zijn heel veel verschillende psychiatrische stoornissen. In de eerste plaats is een cursusje van tien dagen door een persoon zonder psychiatrische scholing ongeschikt om iemand te leren een correcte diagnose te stellen, en ten tweede is de behandeling ‘katharsis' lang niet voor alle aandoeningen geschikt. Elders in het nummer wordt een Speyer-therapeut genoemd, ene Bruno Leroy. Die is in het dagelijks leven opbouwwerker (sociaal agoog).

Alternatieven: waar zijn uw bewijzen?
Dunning: met wel 1000 gedipomeerde arts-acupuncturisten in Nederland moeten er misschien wel 100.000 acupunctuurbehandelingen gedaan zijn. Waar is er ook maar enig bewijs dat die helpen?

Samen onder één dak
Er zijn plannen om naast het binnenkort te openen regulier en alternatief centrum te Winterswijk een heus kuuroord in te richten. Men rekent op 10.000 patiënten per jaar (Noot 2010: het zouden er 380 per jaar worden met 10 consulten per klant). Er moeten ook onderzoekers gaan werken.

Lees ook