Maandblad tegen de Kwakzalverij 1971

Jaargang 86
Hier rechts de pdf's van de 12 nummers van jaargang 86.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 3 okt 2010 | Laatste Wijziging: 16 aug 2016

Downloads

De inhoudsopgave van jaargang 86 (1971), in totaal bijna 120 korte en lange artikelen, bevindt zich op de laatste pagina van het februarinummer van 1972 (87.2).

Artikelen in deze jaargang over Van de Moosdijk:

nr. 1 (januari 1971)
Rechtbank keek nog eens naar ‘Vuist' over kruidendokter
In de civiele procedure gingen de rechters in de NOS-studio Vitus kijken naar opnamen van de beroemde uitzending.

Brabantse ‘Raspoetin' adverteert in Nice-Matin
Hij plaatste de advertentie op 1 (of 3) oktober 1970.

nr. 2 (februari 1971)
Van de Moosdijk verdiende schatten met adverteren in Frankrijk
Het Belgische weekblad De Post meldt dat deze advertenties leidden tot de verkoop van 4000 kuren. De advertentie in France-Dimanche levered alleen al 140.000 gulden op. In de Nederlandstalige advertenties in Nederland en België figureerde een wonderbaarlijk genezen nonnetje uit Geel; in Frankrijk komt ze uit Courtois (Kortrijk). De Franse wet heeft strenge regels over gezondheidsreclame en ook over kruidenverkoop, die beide door Van de Moosdijk geschonden worden. Overigens blijkt Van de Moosdijk desgevraagd maar vijf kruiden in zijn paketten te kunnen opnoemen.

nr. 3 (maart 1971)
Hoe erger misstand, hoe ruimer vrijheid tot critiek
Van de Moosdijk verliest zijn proces tegen Duys/Avro. Hoewel Eerenberg enkele malen misschien te ver is gaan (door Van de Moosdijk een oplichter te noemen!) is dat Duys niet aan te rekenen. UIt de uitzending rijst het beeld op van iemand die zich jarenlang uit winstbejag aan een kwaklijke vorm van kwakzalverij op grote schaal ging.

nr. 4 (april 1971)
Geen kruid tegen gewassen?
Er wordt vanuit Frankrijk geklaagd over Van de Moosdijk

Van de Moosdijk adverteert in Duitsland
Van de Moosdijk beweert in de Augsburger Zeitung de grootste kruidenspecialist vter wereld te zijn en 40.000 kruiden te kennen.

nr. 7 (juli 1971)
Willem van de Moosdijk zag af van beroep

nr. 9 (september 1971)
Bezwaddering
Van de Moosdijk adverteert nu ook in Oostenrijk (in de zaterdagse kleurenbijlage van Der Kurier, het grootste dagblad daar), en bezwaddert de naam van ons land.

Van de Moosdijk zoekt 't in Oostenrijk
Vanwege zijn ‘medisch beroepsgeheim' wil hij de naam van zijn aanzienlijke patiënten niet vrijgeven. Hij zou al twintig jaar kruidkunde hebben gestudeerd en de tienduizend kruiden van de Amazone kennen. In feite was hij natuurlijk een scharrelaar die vele baantjes had gehad, meest recent een handel in tweedehands wasmachines en daarna tweedehands kinderschoenen.

nr. 10 (oktober 1971)
Stugge strijder tegen Van de Moosdijk
Jan van Gijzel schreef in Het Vrije Volk een hele pagina over Eerenberg. Eerenberg wist ook de Franse, Noorse en Oostenrijkse advertentiecampganes te stoppen.

Miljoenenomzet
De advocaat van de Belgische gedupeerden schat de omzet van Van de Moosdijk op 1 tot 2 miljoen in de jaren 1968-1969. De Fiscale Opsporingsdienst (FIOD) is zeer geïnteresseerd.

nr. 12 (december 1971)
Van de Moosdijk failliet - maar nog brutaal als de beul
Van de Moosdijk is in oktober failliet verklaard. Hij kan de Belgen niet terugbetalen; Van de Moosdijk beweert dat hij de Belgen een kwart miljoen heeft terugbetaald. De curator krijgt stapels brieven uit Oostenrijk, Frankrijk en zelfs Algerije en Senegal. Een van de schuldeisers is ook een transportondernemer. Een van diens chauffeurs had kruiden in Frankrijk proberen binnen te smokkelen, was gesnapt, waarna de ondernemer 80.000 gulden had moeten betalen om zijn eigen auto terug te krijgen. Van de Moosdijk heeft ook enkele advertenties niet betaald.

WILLEM VAN DE MOOSDIJK is kort voor Oudejaar gegijzeld op last van de curator in zijn faillissement. Hij had zich niet aan de hem opgelegde bepalingen gehouden.

Overige artikelen over Van de Moosdijk zijn te vinden in: Willem van de Moosdijk in het Maandblad.

 

Lees ook