Maandblad tegen de Kwakzalverij 1969

Jaargang 84
Hier rechts de pdf's van de 12 nummers van jaargang 84.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 6 okt 2010 | Laatste Wijziging: 16 aug 2016

Downloads

De inhoudsopgave van jaargang 84 (1969), in totaal ruim 150 korte en lange artikelen, bevindt zich op de laatste pagina van het februarinummer van 1970 (85.2).

Artikelen in deze jaargang over Van de Moosdijk:

nr. 1 (januari 1969)
Helpende hand
In de uitzending van vrijdag 13 december 1968 heeft Willem Duys in zijn programma Voor de vuist weg Van de Moosdijk aan de kaak gesteld. Gasten waren Eerenberg en twee ex-chauffeurs van Van De Moosdijk.

Een vuistslag velde Van de Moosdijk
Van de Moosdijk heeft tegen Oudjaar al 18 van de 24 chauffeurs die zijn kruiden rondbrachten ontslagen. Van de Moosdijk zelf was door een misverstand niet tijdig uitgenodigd bij Duys, en mocht wegens het recht op antwoord op 17 december 1968 nog een monoloog voor de televisie afsteken. De avond van de uitzending (13 december 1968) had hij overigens al politiebescherming nodig.

Teren op leed
Dagboekanier (Henri Knap) in Het Parool (11 december 1968) vertelt over de ervaring van een vrouw die kruiden van Van de Moosdijk kocht voor haar dochtertje met aangeboren incontinentie. Het kind begon meteen te braken na inname, en toen de moeder het spul zelf probeerde, kreeg ze overal pukkels.

Kruidendokter is een kwakzalver
Trouw interviewt VtdK-voorzitter dokter A.P.N. de Groot. De kruidenpakketten, die vanaf 125 gulden verkocht worden, zijn misschien vijf gulden waard. De Groot ontzenuwt alle bekende mythes over kruiden.

Wat er in zit
Berkenblad, berendruifblad, eikenbast, lavaswortel, akkerpaardenstaart (heermoes), brandnetels, sandelhout, klaproosbladeren, zoethout, rozemarijn, duizendblad, salie, hertshooi, geelwortel, venkelvruchten, alantswortel, kamille, notenbladeren en wormkruid. Van de Moosdijk betrekt zijn waar van de firma M. de Nijs te Lunteren, aldus het Algemeen Dagblad.

't Ging om de omzet - zonder pardon
Een chauffeur vertelt dat hij niet alleen kruiden moest langs brengen bij mensen die aan Van de Moosdijk geschreven hadden, maar dat hij zelf ook potentiële klanten moest opsporen.

Aardige bekentenis
Artikel uit De Gecombineerde en de Nieuwe Tielse Courant. Van de Moosdijk vindt dat hij niet van geneeskunde verstand hoeft te hebben. Als iemand iets mankeert, zit er altijd wel een kruid in zijn mengsel dat daarvoor helpt, en de andere zijn onschuldig.

Ik zal ze verpletteren
Aldus Van de Moosdijk over zijn tegenstanders, met name Eerenberg, tegen een verslaggever van De Nieuwe Limburger.

Ik ga er mee door
Aldus Eerenberg in Vrij Nederland. Verder nog negen andere citaten uit de media. Van de Moosdijk had zeven minuten spreektijd gekregen op de tv, en onder andere gezegd: ‘Ik ben in Nederland door het slijk gehaald. Opnieuw is het gezonde bedrijf van een jonge zakenman kapot gemaakt.'

Ook in Leeuwarden!
Op 24 december werd in Leeuwarden een bestelauto van Kruidenhuis Holland (van Van de Moosdijk) gesignaleerd.

nr. 2 (februari 1969)
Geldmakerij
De Consumentenbond vindt huis-aan-huisbladen medeschuldig aan de ‘geldmakerij' van Van de Moosdijk.

... met de allure van een rijke playboy...
Een columnist van De Nieuwe Limburger verhaalt hoe Willem van de Moosdijk met zijn keurige verschijning en gevoelige stem mensen vertelde dat ze nog maar kort te leven had, en dan 2.500 gulden vroeg voor drie kilo kruiden.

Advertenties
Ook de misleidende advertenties kwamen in Den Bosch ter sprake.

Gepast-streng
Kamervragen (van Koekoek) over Van de Moosdijk.

Veel klachten
Het hoofd van het parket bij de rechtbank in Den Bosch zegt dat er al maanden en maanden klachten over Van de Moosdijk zijn.

Zesde zintuig
Onthuld wordt hoe het zesde zintuig van Van de Moosdijk werkte.

Toen Willem van de Moosdijk aan het ziekbed kwam
Het hoger beroep van Van de Moosdijk (ook het OM was in beroep gegaan) wegens onbevoegd uitoefenen van de geneeskunst diende op 20 januari (hij kreeg een lichte voorwaardelijke straf). Het artikel meldt dat zijn maandomzet gedaald is van 100.000 gulden naar 2000 gulden. Van de Moosdijk stond terecht omdat tegen een doodzieke man gezegd zou hebben: ‘U bent er bijzonder slecht aan toe. Uw hart en longen zijn slecht en er is geen dokter die u beter kan maken. Ik kan dat wel.'

Bewogen pleidooi voor een ‘geteisterde'
Van de Moosdijks raadsman bestrijdt dat deze miljonair is. ‘Hij is praktisch tot de bedelstaf gebracht.'

Fantasio
Waarom stond er een dure Italiaanse wagen voor de villa van Van de Moosdijk?

nr. 3 (maart 1969)
Verbazingwekkend
De Groningse hoogleraar farmacognosie en galenische farmacie F.H.L. van Os is ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kruidentuinen. Hij heeft het gebeuren rond Van de Moosdijk niet gevolgd en hij heeft er ook geen interesse voor. Hij heeft ook geen televisie.

Zak kruiden voor 74.000 fr.

In het dossier van Eerenberg zit een geval van een Belg die omgerekend ruim 5000 gulden voor en zak kruiden van Van de Moosdijk had betaald.

Van de Moosdijk had geen succes met kort geding
Van de Moosdijk had een kort geding aangespannen tegen Willem Duys. Het diende op 23 januari 1969. Duys zou niet zorgvuldig genoeg geweest zijn. Dat vond de president van de rechtbank ook wel, maar omdat het gevraagde (rehabilitatie door Duys) toch niet zou baten, verloor Van de Moosdijk.

Aan de kaak stellen
Mag een televisie-presentator soms geen misstanden hekelen en de abjecte verkoopmethoden van een brutale kwakzalver aan de kaak stellen?

Gekruid sportorgaan wekte de lachlust


Scherpe kritiek op uitspraak president
De Leeuwarder Courant vindt dat stelselmatige treuzelaars zoals de rechtbanken wat bescheidener moeten zijn jegens media die hun signalerende taak serieus opvatten.

Publiciteitsmedia moeten alert blijven
Ook het Algemeen Dagblad is het niet eens met de president van de rechtbank.

nr. 4 (april 1969)
Foei, Gele Gids
De Gele Gids voor Rotterdam heeft een grote advertentie voor Kruidenhuis Holland (dus het bedrijf van Van de Moosdijk).

Jaargang 84, nr. 5 (mei 1969)
‘Kruidendokter' Willem van de Moosdijk ploegt weer voort
Dagboekanier (Henri Knap in Het Parool) signaleert dat Van de Moosdijks bedrijf weer op gang komt.

Met luxe omringd
Van de Moosdijk heeft een luxe woning, dure auto's en dergelijke maar Peter van Steenwijk van Panorama vond het er maar stil.

nr. 8 (augustus 1969)
Uit België en Duitsland bustochten naar Willem van de Moosdijk
Het Limburgs Dagblad signaleert.

nr. 10 (oktober 1969)
Van de Moosdijk gaat door
Artikel door M. Eerenberg. Het is wel duizendmaal erger dan men denkt. Twee Belgische handlangers van Van de Moosdijk fungeerden als chauffeur voor patiënten van België naar Casteren. Onderweg hoorden zij de slachtoffers uit, zodat later Van de Moosdijk zich met verworven kennis helderziend kon voordoen. De handlangers hebben nu grote villa's laten bouwen. Van de Moosdijk had geschreven dat Eerenberg ‘een psychopathische inslag' had. Eerenbergs aangifte wegens belediging draaide op niets uit. Als Van de Moosdijk hem nou een psychopaat had genoemd, was het wat anders geweest!

nr. 11 (november 1969)
Van de Moosdijks grootspraak kent geen grenzen
Kwik (6 november 1969) interviewde Van de Moosdijk. ‘Ik werd een gevaar voor de pillenfabrieken, daarom moest ik gekraakt worden. ... De meest afschuwelijke ziekten werden door mij overwonnen. ... Alles wat ik doe is immers gebaseerd op liefde.

nr. 12 (december 1969)
Een overtreding
Wie kruiden tegen hoge prijzen verkoopt, voorgevend dat ze de koper zullen genezen en er desnoods nog de bedreiging aan toevoegt, dat de koper anders niet lang meer te leven heeft, is een groot gevaar voor de volksgezondheid. Niettemin is dit een overtreding en geen misdrijf.

Slechts geldboeten voor ergerlijke kwakzalvers
Van de Moosdijk is veroordeeld tot een boete van 10.000 gulden wegens het onveogd uitoefenen van de geneeskunst.

Ook in België regent het klachten over Van de Moosdijk
Op de kwitanties staat altijd ‘Geen baat, geld terug', maar daar houdt Van de Moosdijk zich niet aan. Eerenberg wordt regelmatig telefonisch (anoniem) bedreigd.

Overige artikelen over Van de Moosdijk zijn te vinden in: Willem van de Moosdijk in het Maandblad.

 

Lees ook