Maandblad tegen de Kwakzalverij 1967

Jaargang 82
Hier rechts de pdf's van de 12 nummers van jaargang 82.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 6 okt 2010 | Laatste Wijziging: 16 aug 2016

Downloads

De inhoudsopgave van jaargang 82 (1967), in totaal circa 115 korte en lange artikelen, bevindt zich op de laatste pagina van het februarinummer van 1968 (83.2).

 

Het februarinummer bevat een bijlage getiled 'Een poging de onbevoegden te verdedigen'

 

Artikelen in deze jaargang over Van de Moosdijk:

nr. 1 (januari 1967)

Dure kwakzalver
De Eindhovense politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de ... Eindhovenaar W. v. d. M. uit het stadsdeel Tongelre wegens het onbevoegd uitoefenen van de geneeskunst.

De man bleek als kwakzalver een forse praktijk uit te oefenen. De politie kwam op zijn spoor via een Belg, die zich kwam beklagen, omdat hij 2.000 gulden voor een kruidenkuur moest betalen. De kwakzalver zou ook gewerkt hebben met zogenaamde handoplegging.

Hij zou volgens Het Vrije Volk tegen de Belg gezegd hebben: ‘Als je mijn kruiden niet neemt, ben je binnen twee jaar dood.' Onder de klanten van v. d. M. bevonden zich vooral veel Belgen.

nr. 10 (oktober 1967)
RIJK van het loon van de angst anderen aangedaan
In een opvallende reportage van Harro Coumans, met foto's van Rob Holthuis heeft De Nieuwe Limburger een geval van barre kwakzalverij aan de kaak gesteld. Het gaat hier om de ‘wonderdokter van Eindhoven', Willem van de Moosdijk.

In april van dit jaar is Van de Moosdijk door de kantonrechter te Eindhoven veroordeeld tot een boete van 3000 gulden wegens het onbevoegd uitoefenen der geneeskunst.

Van de Moosdijk had de kunst afgekeken van zijn straatgenoot Van Dooren (een eveneens veroordeelde paranormale kruidenadviseur) en had zelfs onder diens naam in België kruiden verkocht.

Overige artikelen over Van de Moosdijk zijn te vinden in: Willem van de Moosdijk in het Maandblad.

Lees ook