UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

Skepsis en Vereniging op Gezondheidsbeurs

Skepsis en Vereniging op Gezondheidsbeurs

De Nationale Gezondheidsbeurs is een commerciële beurs die dit jaar voor de negende keer in de Utrechtse Jaarbeurs wordt gehouden. Er worden zo’n dertig- tot veertigduizend bezoekers verwacht. Op de beurs staan veel stands van organisaties en bedrijven uit de alternatieve hoek, zo constateerden leden van Skepsis tijdens hun bezoeken de afgelopen jaren.

Zo zijn er – ook dit jaar – exposanten met curieuze apparaten zoals thermografische scanners en trilmatjes, gsm-stralingvangers waaraan onbewezen medische claims worden gehangen. Verder zijn er stands waar bach-therapie, Ayurvedische kruiden en vitaminepreparaten worden aangeprezen, voor van alles en nog wat. En ook organisaties als de Academie van Klassieke Homeopathie roeren zich in de Jaarbeurs. In 2012 liet het universitaire UMCUzich ook op de beurs zien in een eigen paviljoen waar allerlei lezingen en demonstraties werden gehouden. Het UMCU heeft nu geen stand. 

Om tegenwicht te kunnen bieden aan de misinformatie op de beurs ontstond bij Skepsis en de VtdK het idee om zelf als exposant deel te nemen. Beide organisaties zijn altijd op zoek naar wetenschappelijke bewijzen voor beweringen dat behandelmethoden werken. De medische wetenschap heeft misschien niet op elke gezondheidsvraag een antwoord, maar de medische wetenschap is wel de enige echte bron van kennis over onze gezondheid. Vrijwilligers van Skepsis en van de VtdK zijn alle (vier) dagen aanwezig, onder het motto “Wij geloven niet, wij onderzoeken!”

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij