UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

Pas op voor AGA-mevrouw Vink van Medisynx

Pas op voor AGA-mevrouw Vink van Medisynx

De lezeres klaagt bovendien over de slechte hygiëne van Anne-Margré Vink, een voedselintolerantie-gelovige uit Westervoort. ‘Med-Biomed’ betitelt ze zichzelf. Vink claimt een nieuwe behandelmethode ontdekt te hebben van Alimentaire Geïnduceerde Aandoeningen (AGA). Ze heeft niet alleen het AGA-probleem ontdekt maar ze heeft er ook een oplossing voor gevonden in de vorm van de Methode Medisynx.

De e-mailschrijfster meldt dat de voedingsacupuncturist het bij het prikken niet zo nauw neemt met hygiëne. ‘Bij het prikken van de naalden kwam er weleens bloed vrij. Ik heb meerdere behandelingen bij haar gehad, ik lag dan in een onderbroekje en bh onder een soort warmtedeken, een geheel verkreukelde deken. Niet echt fris dus. Ik heb vorig jaar een bloedtest laten doen door mevrouw Vink. Mijn bloed werd op 280 stoffen getest en de uitslag was dat ik meer dan 50 stoffen niet meer mocht eten. Dit dieet was haast niet te doen. Ze declareerde de behandeling als acupunctuurbehandeling, ook de gesprekken over voeding en de uitleg over het bloedonderzoek. Dit is bewust gedaan want anders zou de behandeling in Nederland niet vergoed worden. Haar handelwijze roept bij mij veel, veel vragen op’, schrijft de e-mailschrijfster, die anoniem wil blijven.

Kees van der Smagt, huisarts in ruste en voormalig bestuurslid van de VtdK, heeft de e-mailschrijfster geantwoord.

‘Voedselallergieën en -intoleranties komen voor. Allergische verschijnselen ontstaan doordat het immuunsysteem abnormaal heftig reageert op bepaalde eiwitten van dierlijke of plantaardige oorsprong in onze voeding. Ze treden meestal binnen een paar uur na het eten op en zijn vaak heftig en soms zelfs levensgevaarlijk. Er komen ook wel meer chronische klachten voor, zoals eczeem. Er zijn echter geen aanwijzingen dat chronische vermoeidheid, concentratiestoornissen, hoofdpijn, chronische buikklachten en andere klachten over het algemeen welbevinden op allergie kunnen berusten. Voedselintoleranties berusten niet op een ontsporing van het immuunsysteem, maar op diverse andere oorzaken. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld minder goed dan anderen tegen toevoegingen in de voeding zoals kleurstoffen, conserveringsmiddelen en kunstmatige zoetstoffen. Sommige mensen kunnen geen melk(producten) verdragen doordat in de darm een enzym ontbreekt dat melksuiker moet afbreken. In de geneeskunde wordt de diagnose voedselallergie gesteld aan de hand van bloedonderzoek en eventueel huidtests.

Een veel voorkomende vorm van kwakzalverij bestaat uit het vaststellen van zogenaamde voedselallergieën met behulp van (elektro)acupunctuur, een of ander fantasieapparaat dat gelijkenis vertoont met een computer of pseudo-bloedonderzoek in een malafide (buitenlands) laboratorium. Zo worden vaak een veelvoud aan zogenaamd ziekmakende voedingsstoffen gevonden waarvan men voordien nooit gedacht had ze niet te kunnen verdragen. Vervolgens wordt het slachtoffer op een dieet gezet, onaangenaam omdat men meestal dingen die men lekker vindt niet meer mag eten. Vaak moet men dan wel extra voedingssupplementen zoals vitamines en sporenelementen slikken. Inmiddels is gebleken dat het slikken van allerlei voedingssupplementen eerder schadelijk dan gunstig voor de gezondheid is. Ziekten als psoriasis, multipele sclerose, andere neurologische stoornissen, hart- en vaatziekten enzovoort worden niet door voedselallergie of -intolerantie veroorzaakt. Ze zijn ook niet met een dieet te genezen. Klachten van algemene malaise, vermoeidheid en dergelijke lijken soms wel tijdelijk te reageren op alternatieve behandelingen en diëten, maar dit berust op het zogenoemde placebo-effect of nog vaker op een spontane verbetering. Het merendeel van alle aandoeningen gaat namelijk vroeg of laat vanzelf over.

Mevrouw Vink is, voor zover we weten, geen arts. In elk geval komt ze niet voor in het BIG-register waarin alle Nederlandse artsen vermeld zijn. Als ze zich voordoet als arts is ze in overtreding. Ze heeft evenmin een doctorstitel, ze is niet gepromoveerd aan een universiteit. Ze verkoopt kletspraat over voedingsallergieën, terwijl haar eigen uitgevonden acupunctuurbehandeling onzin is. Onze vereniging heeft in het verleden diverse mensen voor haar gewaarschuwd. Kortom, mijn advies is: niet in zee gaan met deze dame!’, is de aanbeveling van Kees van der Smagt.

Vink heeft het hoog in de bol, ze heeft zelfs een website Vinkipedia geopend. Niet onvermeld mag blijven dat Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, zich in mei 2011 in antwoorden aan de Tweede Kamer ook al waarschuwend heeft uitgelaten over de Methode Medisynx van mevrouw Vink en van andere bij haar geschoolde AGA-gelovers die Zhong-geregistreerd zijn. Een methode die, merkwaardig genoeg, door enkele zorgverzekeraars wordt vergoed. Zhong is de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde.

De minister reageerde op een brief van het Verenigd Patiënten Platform Immunologische Disorders Alimentair-geïnduceerd (VIDA). Een brief van mevrouw Vink dus.

Minister Schippers is in haar brief gauw klaar met de Vink-aanpak, in nette bewoordingen:

‘Het VIDA verzoekt om nader onderzoek te doen om te kijken of nadelige reacties van het individu op voeding een gevolg zijn van een disbalans in immuunreacties. Met een goede immunoglobuline (IgG)- respons zou volgens het VIDA de IgE-respons die verantwoordelijk is voor de allergische reactie kunnen worden voorkomen. Ik heb dat besproken met het RIVM dat aangeeft dat allergie gezien kan worden als een verstoring in immunologische balansen, maar dat er geen bewijs is dat IgG de allergische reactie zou voorkomen. Het RIVM meent dat de Methode Medisynx onvoldoende aanknopingspunten biedt voor een effectieve behandelingsmethode. Onderzoek tot nu toe bewijst dat het gebruik van IgG bloedtesten niet effectief is. Het RIVM acht het daarom niet opportuun om nader onderzoek naar deze behandelmethode op te nemen in het onderzoeksprogramma’.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij