UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

Energetische kwakzalverij in Arnhem

Energetische kwakzalverij in Arnhem

De VtdK ontving de volgende brief:

 

Een kliniek heeft bij een familielid de diagnose bijnierkanker gesteld of althans dit idee gesuggereerd. Het betreft Energiek, Praktijk voor Traditionele Chinese en Energetische Geneeswijze in Arnhem van Marion van der Veer. Vervolgens is mijn familielid voor verdere behandeling doorverwezen naar het Centrum voor Innovatieve Training en Therapie (CITT) van Rinno Heidstra te Enschede. Ik heb een sterk vermoeden dat deze sites u dubieus aan zullen doen. Ik als leek heb het dan alleen nog maar over de amateuristisch ogende aanpak en opbouw van de site.

Ik zou graag mijn vermoeden door een professional (uit het reguliere medische circuit) bevestigd krijgen.

Mijn familielid zal weigeren zich in het reguliere circuit te laten diagnosticeren, om van behandelen maar niet te spreken.

Voor mij is het prioriteit antwoord te krijgen op de vraag of deze diagnose op dergelijke manier wel gesteld kan of mag worden en dus hoeveel zorgen wij ons hierover moeten maken en eventuele stappen die wij hierin kunnen ondernemen.

Sterk Vermoeden [ware naam bij de redactie bekend]

 

Ons bestuurslid C.P. van der Smagt (huisarts n.p.) antwoordde als volgt:

 

Geachte heer of mevrouw Vermoeden,

Als ik het goed begrepen heb, is uw familielid in handen gevallen van verschillende kwakzalversinstituten. Ik heb hun sites bezocht. Ik kan me voorstellen dat mensen die niet al te veel van biologie, natuurkunde en geneeskunde weten, onder de indruk raken van de enorme hutspot van termen uit die wetenschapsgebieden die over de bezoeker wordt uitgestort. Maar ik kan u verzekeren dat het van A tot Z onzin is. Het is volstrekt onmogelijk om met de beschreven technieken en apparaten diagnoses te stellen of ziekten te behandelen (behalve ingebeelde ziekten uiteraard). Al die energieën, straling, frequenties, golven, trillingen enz. waarmee iets mis is en die door imponerende fantasieapparaten beïnvloed zouden worden, bestaan alleen in de verbeelding van de aanbieders. Het verwarrende is dat er af en toe wel iets staat dat echt betekenis heeft, maar dat is dan in de context weer zinloos. Een veel voorkomende en zeer lucratieve vorm van kwakzalverij bestaat uit het ‘vaststellen’ van een niet-bestaande ziekte, om die vervolgens met een schijntherapie weer te genezen. Succes verzekerd!

Kwakzalverij is in Nederland niet verboden. De overheid gaat ervan uit dat de burger in staat is om zelf onderscheid te maken tussen serieuze en onzingeneeskunde en dat hij volkomen vrij moet zijn die hulp te kiezen die hem goeddunkt. Met dit laatste ben ik het eens, het eerste valt in de praktijk echter vaak tegen. Wanneer de kwakzalver zich bedient van een pseudowetenschappelijk jargon en met modieuze behandelwijzen komt als oeroude oosterse geneesmethoden en spirituele healing, kan het voor een leek heel moeilijk zijn direct te zien met onzin van doen te hebben. Een paar vuistregels kunnen helpen:

1. Zeer verdacht is een behandeling die tegen enorm veel verschillende kwalen werkzaam zou zijn.
2. Zeer verdacht is ook wanneer er dankbare patiënten ten tonele worden gevoerd, die getuigen van de waarde van de therapie.
3. Pas op wanneer de genezer verklaart de eerste in Nederland te zijn die een nieuwe behandeling mag invoeren.
4. Pas op voor apparaten die men kan kopen voor thuisbehandeling (meestal voor honderden tot duizenden euro’s).
5. Er is vrijwel altijd sprake van kwakzalverij wanneer men de geneesmiddelen en voedingssupplementen bij de genezer zelf moet kopen en niet naar een willekeurige apotheek kan gaan.
6. Heel verdacht zijn beloften van zeer hoge genezingspercentages van ernstige ziekten.

Er zijn natuurlijk nog veel meer en veel subtielere kenmerken van kwakzalverij, maar het zou te ver voeren om daarop hier verder in te gaan. Wanneer uw familielid serieuze gezondheidsklachten heeft moet die ervan worden overtuigd zich te laten onderzoeken door een regulier werkend medicus. Tumoren (zowel goedaardige als kwaadaardige) van de bijnier komen voor en veroorzaken ernstige ziektebeelden die absoluut behandeld moeten worden. Het is voor de door u genoemde instituten volstrekt onmogelijk om een dergelijke diagnose te stellen, laat staan te behandelen.

 

Naschrift webredactie

De webredactie voegt aan de vuistregels toe:

7. Maak rechtomkeert als u apparaten ziet die genoemd zijn op de Rare Apparaten-site van Skepp.

In dit geval: de Oberon Hunter, de Rayocomp en de QuantumResponse. De Rehatron staat daar (dank zij de vragensteller) nu eveneens op, dit is een imitatie van de Papimi (zie ook Pap-imi op deze site). Dit laatste toestel is beter bekend als de ‘Lotje’, waarmee Sylvia Millecam zichzelf op het eind van haar leven mocht behandelen. Volgens dokter Panagiotis T. Pappas produceert dit apparaat via een kernfusieproces energie (normaal vindt deze reactie alleen in het binnenste van sterren plaats bij een temperatuur van enkele miljarden graden) maar hij lijkt te beweren dat de reactie in het lichaam ook andersom verloopt. De aanhangers van de Rehatron zijn echter overgestapt op de thans modieuze theorieën over celmembranen en de spanningsverschillen tussen binnen- en buitenkant van zieke en gezonde lichaamscellen.

Op onze en andere sites is meer te vinden over: Acupunctuur, Elektroacupunctuur, kletspraat over fotonen, NAET-therapie, Voetreflexzone-therapie, Stralingsbelasting, Geopathische belasting (een ander woord voor aardstralengeloof) en Detoxvoetenbaden.

 

 

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij