UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

Chiropraxie

Naar aanleiding van gegevens die ik vond op de site www.quackwatch.com heb ik bijgaande brief geschreven aan een chiropractor die ik laatst bezocht.
Heeft u misschien tips of ideeën om deze praktijken tegen te gaan ?
Op hun website
wordt ook gesproken over onderzoeken bij kinderen waarvan ik me afvraag of hier wel werkelijk een basis voor is.

Brief

“Graag wil ik u naar aanleiding van mijn bezoek aan uw chiropraxiepraktijk het één en ander voorleggen.
Ik maakte onlangs een afspraak, omdat ik dacht dat een manipulatie van mijn wervelkolom zou kunnen helpen bij het ongemak wat ik voel aan mijn nek en schouder, nadat ik enige tijd geleden een stijve nek heb opgelopen. Echter na een vragenlijst te hebben ingevuld en een “medisch” onderzoek te hebben ondergaan, waarbij ik o.a. met mijn vinger mijn neus moest aanraken met mijn ogen dicht, vertelde dhr. K. mij dat ik schade aan mijn wervelkolom heb opgelopen omdat ik op mijn buik slaap. Ook heeft hij een SEMG-scan (Surface ElectroMyoGraphy, een meting van de electrische activiteit van de spieren) uitgevoerd, waarvan hij de resultaten bij een volgend consult had willen bespreken.

Mijn vraag aan u is : Hoe is het mogelijk dat dhr. K. kan constateren dat mijn wervelkolom is beschadigd, terwijl hij de resultaten van een SEMG-scan nog niet eens heeft bekeken? Ook heb ik hem voorgelegd dat op de Amerikaanse site www.quackwatch.com al jaren wordt aangegeven dat een SEMG-scan alleen wordt gebruikt als “money making scheme”. Dhr. K. leek hier al van op de hoogte te zijn, want hij antwoordde dat in uw praktijk dit apparaat niet voor een diagnose wordt gebruikt, maar slechts als hulpmiddel.

Naar aanleiding van dit gesprek heb ik besloten geen vervolgafspraak te maken, waarvan dhr. K. had aangekondigd een behandelprogramma te willen samenstellen. Het voorval heb ik via e-mail laten weten aan dhr. Stephen Barrett M.D. van Quackwatch en hij liet mij weten dat volgens hem de diagnose “nonsense” is. Ook gaf dhr. K. aan, zonder de resultaten van de SEMG scan te hebben bekeken, dat ik blokkades zou hebben in mijn zenuwgestel.

Graag zou ik van u vernemen wat de wetenschappelijk basis hiervoor is en welke opleiding de heer K. heeft gevolgd om zo´n diagnose te stellen, zonder gedegen neurologisch onderzoek. Daar er duidelijk een diagnose is gesteld waarvoor geen enkele medische basis bestaat, met onbetrouwbare apparatuur wordt gewerkt en uw collega er vooral op uit is consulten te verkopen i.p.v. medische zorg te verlenen, verzoek ik u het bedrag van EUR 70,- wat ik hiervoor betaald heb, terug te storten op mijn girorekening.

Indien u hier geen gehoor aan geeft overweeg ik verdere stappen te ondernemen.
A.P.

Antwoord webredactie

[N.B. De officiële spelling is ‘chiropraxie‘, beoefend door een ‘chiropractor’; de alternatieve spellingen chiropractie en chiropracter gebruiken wij daarom niet.]

Wij zijn het geheel eens met het oordeel van Stephen Barrett. Chiropraxie is een sterk omstreden behandelmethode. Het is een vorm van manuele therapie. De behandeling is in 1895 ‘uitgevonden’ door David Palmer. Hij meende dat 95% van alle ziekten veroorzaakt wordt door subluxatie (=scheefstand) van wervels met druk op de ruggemergszenuwen als gevolg. Dit zou niet alleen rug- en nekklachten veroorzaken, maar ook ziekten van allerlei inwendige organen en ook psychische stoornissen. Het opheffen van de subluxatie door soms krachtige manipulatie van de wervelkolom (‘kraken”) zou al deze ziekten genezen. De werkzaamheid van chiropraxie is voor geen enkele ziekte in deugdelijk gecontroleerd onderzoek aangetoond. Het is desondanks een in de hele wereld verbreide alternatieve behandelwijze. Het gebruik van de SEMG om een diagnose te stellen is eveneens onvervalste kwakzalverij. Dit blijkt natuurlijk ook uit uw verhaal dat de behandelaar de diagnose al stelt zonder de uitslag van het SEMG af te wachten.

U hebt gelukkig tijdig ingezien dat er van deze behandeling weinig heil te verwachten is.

Wij begrijpen goed dat u zich nu opgelicht voelt en uw geld terug wilt zien. Waarschijnlijk gaat dat niet lukken. Het houden van een chiropraxiepraktijk is (tot ons grote verdriet) niet verboden en een juridische procedure om een bedrag van €70,- terug te krijgen kost u alleen maar nog meer geld. Wij adviseren u daarom: berust in uw vergissing en waarschuw al uw vrienden en bekenden. Wij vertellen uw verhaal hierbij aan de bezoekers van onze website.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij