Opvliegingen en black cohosh (zilverkaars)

De botanische naam is Cimicifuga racemosa l.), en bij uw tuincentrum is het beter bekend als zilverkaars (zie ook overzichtsartikel). De geclaimde werkzaamheid ervan is nooit aangetoond en over de veiligheid op de lange termijn was ook niets bekend. Bijwerkingen kunnen pas na lange tijd ontstaan en dan nog alleen bij een deel van de gebruikers.

Maar de problemen met black cohosh beginnen nu al te voorschijn te komen. De Britse Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) heeft inmiddels 15 rapporten over bijverschijnselen van black cohosh ontvangen waarvan 9 gevallen met leverproblemen. Die varieerden van gestoorde leverfunctie tot manifeste vormen van hepatitis. Nadat de patiënten het gebruik van black cohosh beëindigden genazen ze weer.

Het advies van de MHRA luidt: Indien uw huid geel en/of het wit van uw ogen geel kleurt of uw urine donker is gaat u dan naar uw huisarts. Als die problemen met de lever constateert stop dan onmiddellijk met het gebruik van black cohosh. Indien u ooit leverproblemen hebt gehad dan wordt het gebruik van black cohosh ten sterkste afgeraden. Maar aangezien black cohosh vrijwel zeker niet helpt tegen opvliegingen, lijkt het beter om het middel maar helemaal niet te gebruiken. Wilt u het desondanks proberen zorg er dan wel voor dat u het vertelt aan uw huisarts.
Bron: http://medicines.mhra.gov.uk/ourwork/licensingmeds/herbalmeds/herbalsafety.htm

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij