Homeopathie-adepten verspreiden petitie-flyer

Homeopathie-adepten verspreiden petitie-flyer

‘Handen af van de homeopathie’, staat er in vette chocoladeletters op een flyer die de Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN) verspreidt, onder andere via brievenbusverspreiding en drogisterijen. KVHN roept in de flyer de lezers op een petitie te ondertekenen om zo gezondheidsindicaties als ‘bij neusverkoudheid’ en ‘bij griep’ weer terug te krijgen op verpakkingen en bijsluiters van homeopathische middelen. Vanaf 1 juli mag er op verpakkingen en bijsluiters van homeopathische producten alleen nog maar staan waarvoor ze dienen als dat wetenschappelijk is aangetoond, zo besloot minister Schippers van Volksgezondheid vóór de zomer. Het basale probleem van homeopathische producten is dat er voor geen ervan een wetenschappelijke onderbouwing is. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) houdt inmiddels producenten van homeopathische producten scherp in de gaten en heeft al enkele waarschuwingen uitgedeeld.

Homeopaten willen het ministeriële besluit van tafel: bedrijven willen op hun verpakkingen weer medische indicaties zetten om aan geven waar een product goed voor zou zijn, variërend van griep, verkoudheid tot wintertenen. Indicaties die geen enkel wetenschappelijke hout snijden, ze zijn onzin. De homeopathiepetitie is inmiddels ondertekend (stand half november) door meer dan 34 duizend mensen die soms aangeven dat ze zelf actief zijn in het alternatieve circuit. Zo komen we onder de ondertekenaars, naast veel anonymi, mediums, astrologen en natuurgeneeskundige therapeuten tegen. Ook de altijd alterte Kees Wakzalver uit Fantasiedorp, van beroep pillendraaier en oplichter, heeft getekend.

De petitie heeft inmiddels tot een ’tegen-petitie’ geleid. Deze ‘Stop de homeopathische industrie’ is geen handtekeningentrekker; het aantal ondertekenaars bedraagt 296 (half november).

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij