UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 april 2009

Encyclopedie: Uyldert, Mellie (1908-2009)

Nederlands occultistisch schrijfster, vooral bekend door haar boeken over astrologie, bioritmen, kruidengeneeskunde (fytotherapie) en de verborgen krachten van edelstenen en metalen.

Encyclopedie: Uyldert, Mellie (1908-2009)

Vanaf de jaren 1920 was Uyldert, een dochter van een Blaricumse aanhanger van de natuurgeneeskunde, betrokken bij de Rein Leven Beweging (een alternatieve stroming, ideologisch verwant met de völkische beweging). In 1928 had ze een mystieke ervaring, waarna ze besloot om de mensen te gaan wijzen op hun relatie met God. Occultisme vond ze prima, als je maar wist waar je mee bezig was.

Ze ontwikkelde zich in de jaren 1930 in fascistische richting. Gedurende de bezetting schreef ze in het NSB-periodiek Haagsch Maandblad over zaken zoals de superioriteit van het blanke ras (zie: wetenschappelijk racisme), het Oera Linda Boek (waarvan ze de heruitgave in 1930 toedichtte aan de in 1880 overleden Verwijs), Atlantis en de verborgen wijsheden van sprookjes (een bewerking van die wijsheden werd in 1991 nog heruitgegeven). Ze omschreef de jodendeportatie als een ‘noodzakelijke schoonmaak van de samenleving’, en ervoer de Duitse capitulatie dan ook als een geweldige terugslag naar het materialisme, zoals ze vele jaren later schreef. De nazi’s stonden wat haar betreft voor vrijheid en ‘ontslaving’ (sic), en ze was ervan overtuigd dat het grote gevaar in Oost-Europa op de loer lag. Kennelijk bedoelde ze ontslaving ook letterlijk. Ze zag kanker en proletarische revolutie dan ook als fundamenteel identieke verschijnselen.

Haar boeken hadden een miljoenenoplage. Vanaf 1948 gaf ze een eigen blad uit, De kaarsvlam, en ze was tot 1984 vaste medewerkster van Onkruid. In 1983 had Onkruid haar nog een feestbundel aangeboden ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag, maar nadat Felix Zwitser een boekje (Mellie Uyldert, de onbegrepen wijze maagd. Boxtel, 1984) over haar had opengedaan, verbrak Onkruid de relatie. Ze wilden niets te maken hebben met een rechts-extremiste met zo’n verleden, die nog steeds beweerde dat gastarbeiders het land uit moesten en dat blanke en gekleurde kindertjes maar beter niet samen op één school konden zitten.

Mellie Uyldert is thans voornamelijk bekend door haar visie op astrologie, kruiden en dergelijke. Volgens de arts Paul van Dijk (Geneeswijzen in Nederland) gaf ze een belangrijke impuls aan de medische astrologie in Nederland. Uyldert denkt dat de geneeskracht van planten berust op hun resonantie met diverse planeettrillingen (de meloen zit vol maankracht) en metalen in de ondergrond (de brandnetel houdt van plutonium), ideeën ontleend aan de biologisch-dynamische landbouw. Voorts kan men door het dragen van edelstenen verborgen factoren in de horoscoop versterken. Oneindig verdunde (zie: homeopathie) edelstenen worden wel door antroposofische geneeskundigen voorgeschreven.

Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen,
door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002)

Naschrift 13 mei 2009

Mellie Uyldert wordt uitvoerig besproken op Wikipedia
Heden verscheen het volgende bericht in de krant:

Astrologe Mellie Uyldert overleden

In Bilthoven is de astrologe Mellie Uyldert (100) overleden. Uyldert was in Nederland een van de eersten die ernst maakten met de astrologie. Ze schreef er talloze boeken over. Ook hield ze zich bezig met het vegetarisme en met geneeskrachtige kruiden.

In 1984 raakte ze in opspraak toen bekend werd dat ze tijdens de bezetting in een tijdschrift voor de Duitsers schreef. Ook had ze nauwe banden met de weduwe Rost van Tonningen.

Mellie Uyldert was tegen rasvermenging, geloofde in kabouters, en moest niets hebben van gehandicapten en van vrouwenemancipatie.

Naschrift november  2009

In het  Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij 120.2, juni 2009, staat ook een bijdrage ove Mellie Uyldert

 

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 13 april 2018

Hoe kan de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) lid zijn van de Federatie van Medisch Wetenschappelijke Verenigingen (Federa)?

artikelen - 02 november 2017

Kruidengeneesmiddelen kunnen ‘homeopathisch’ of ‘fytotherapeutisch’ zijn. Wat is het verschil? Werkt het ook? De clue zit in de verdunning.

encyclopedie - 13 september 2010

(Hongaars: Béres Csepp): mineralensupplement.