UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 april 2009

Encyclopedie: Irritatie van de ruggengraat

Verouderde diagnose, opgekomen rond 1820 onder Britse plattelandsartsen, gebaseerd op het idee dat de ruggengraat op een bepaalde plaats geïrriteerd kon raken (en daar ook gevoeliger was), waarna allerlei organen die op die plaatsen met het centrale zenuwstelsel verbonden waren, ook ontregeld konden raken.

Encyclopedie: Irritatie van de ruggengraat

Rust was de beste remedie. Menige vrouw met hysterische symptomen (*hysterie) was om die reden vele jaren aan het bed gekluisterd. De diagnose raakte in Europa omstreeks 1870 uit de mode, en werd vervangen door de *reflextheorie, volgens welke niet alleen de ruggengraat via zenuwen met inwendige organen was verbonden, maar dat in wezen alles met alles verbonden is. In de VS werd in de eerste helft van de 20ste eeuw de diagnose irritatie van de ruggengraat echter nog regelmatig gesteld.

Literatuur
Shorter, E., From paralysis to fatigue. New York, 1992.

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

encyclopedie - 13 september 2010

(Hongaars: Béres Csepp): mineralensupplement.

encyclopedie - 05 augustus 2010

Er is een grote verzameling alternatieve manieren om vast te stellen of iemand (misschien) kanker heeft. Daaronder zijn ook laboratoriumtests. De werking is vergelijkbaar met die van dobbelen of koffiedik kijken.

encyclopedie - 05 augustus 2010

Een van de oudste fabeltjes over kanker is dat wat een patiënt denkt of voelt, van invloed is op het kankerproces.