UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 april 2009

Encyclopedie: Drapetomania

‘Drang tot vluchten’. Een door de 19de-eeuwse Amerikaanse arts Samuel A. Cartwright beschreven ‘ziekte’ die vooral onder negerslaven zou voorkomen en waarbij het slachtoffer voortdurend de aandrang voelt zijn eigenaar te ontvluchten (*wetenschappelijk racisme).

Encyclopedie: Drapetomania
Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

Naschrift augustus 2009

Het woord is afgeleid van het Griekse drapetès, weggelopen slaaf. Cartwright had nog een tweede ziekte met een indrukwekkende naam bedacht: dysaethesia aethiopica, dat wil zeggen ongevoeligheid (voor slaag) van zwarten, volgens hem veroorzaakt door gebrekkige ademhaling en dientengevolge een overmaat kooldioxide in het bloed. In Wikipedia staat meer over drapetomania en dysaethesia aethiopica. Zie ook:

Gould, S.J., The mismeasure of man. New York, 1981 (p. 70-71) en
Vanessa Jackson, An Early History – African American Mental Health.

Hoewel het niet duidelijk is hoeveel mensen Cartwright geloofden (genoeg om het de moeite waard te vinden zijn lezing af te drukken), balt dit ene woord toch samen waar Tussen Waarheid en Waanzin over gaat: racisme, wat altijd inhoudt dat mensen zichzelf of de eigen groep voor hoog verheven houden, medische gewichtigdoenerij en wetenschappelijke pretenties die nergens op slaan, maar vaak wel dienen om de eigen status te verhogen.

 

 

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

encyclopedie - 13 september 2010

(Hongaars: Béres Csepp): mineralensupplement.

encyclopedie - 05 augustus 2010

Er is een grote verzameling alternatieve manieren om vast te stellen of iemand (misschien) kanker heeft. Daaronder zijn ook laboratoriumtests. De werking is vergelijkbaar met die van dobbelen of koffiedik kijken.

encyclopedie - 05 augustus 2010

Een van de oudste fabeltjes over kanker is dat wat een patiënt denkt of voelt, van invloed is op het kankerproces.