UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 16 februari 2015

Encyclopedie: Craniosacraaltherapie

Variant van osteopathie, behorend tot de manuele geneeswijzen. Men manipuleert hierbij aan de schedel. Deze zou uit meer dan dertig ten opzichte van elkaar beweeglijke beenderen bestaan. Het hersen-ruggemergsvocht) zou in een voortdurende ritmische beweging zijn (6-12 maal per minuut). Dit is de zogenoemde liquorpols. Alleen de hoogbegaafde craniosacriaaltherapeuten kunnen die voelen aan de schedel en […]

Variant van osteopathie, behorend tot de manuele geneeswijzen. Men manipuleert hierbij aan de schedel. Deze zou uit meer dan dertig ten opzichte van elkaar beweeglijke beenderen bestaan. Het hersen-ruggemergsvocht) zou in een voortdurende ritmische beweging zijn (6-12 maal per minuut). Dit is de zogenoemde liquorpols. Alleen de hoogbegaafde craniosacriaaltherapeuten kunnen die voelen aan de schedel en aan het heiligbeen. Bij ziekte bestaat er een verstoring van dit ritme; genezing wordt nagestreefd door manipulatie van de schedelbeenderen. Het is onzin: in de neurofysiologie is geen enkele aanwijzing te vinden voor een ‘liquorpols’ en de schedelbeenderen vergroeien in de kindertijd en kunnen niet met de hand ten opzichte van elkaar bewogen worden. Zie ook: Baby overleden na craniosacraaltherapie; het betreft een sterfgeval door een behandeling van iemand die zich craniosacraaltherapeut noemde.

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 juli 2022

Alternatieve behandelaars waaronder een acupuncturist en een handgenezer krijgen ruim baan in het Algemeen Dagblad, kritiekloos.

artikelen - 26 juli 2021

Frits van Dam is overleden. Hij was bijna 20 jaar secretaris van de VtdK. Hij is 81 jaar geworden.

artikelen - 23 februari 2021

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers gebruikten Trump-demonstratie bij Capitool / Misleidende claims moeten van Britse detox-website af.