Door: de Webredactie | Geplaatst: 30 april 2009

Encyclopedie: Celtherapie

Door de Zwitserse arts Paul Niehans (1882-1971) omstreeks 1930 bedachte *alternatieve geneeswijze.

Encyclopedie: Celtherapie

Hij en zijn navolgers spoten prominente lieden (Pius XII en naar verluidt ook Adenauer, Eisenhower, Churchill, Fidel Castro, Marlene Dietrich, Somerset Maugham en hartchirurg Christian Barnard) in met fijngeprakte ongeboren lammetjes. Een variant werkt met kalverthymus (zwezerik), in de jaren ’50 bedacht door de Zweedse dierenarts Sandberg. Het idee was dat je met zulke jonge cellen weer jong wordt. In sommige versies worden fijngeprakte hartjes of levertjes voor hart- respectievelijk leverproblemen toegediend. De werkelijkheid is dat lichaamsvreemd materiaal subiet wordt afgebroken in het lichaam, maar dat sommige mensen er erg ziek van kunnen worden. In 1955 waren er al 80 ernstige ongelukken met deze methode gebeurd, waarvan 30 dodelijk. Gezien het feit dat schapen en koeien wel eens lijden aan scrapie of gekkekoeienziekte zou celtherapie ook wel eens onbedoelde effecten op de wat langere termijn kunnen hebben, maar over concrete gevallen is tot nu toe niets bekend.

Literatuur
Federspiel, K., en V. Herbst, Die andere Medizin. Berlijn, 1992 (4de druk 1996).

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

Naschrift 2009
In Nederland wordt de celtherapie beoefend door twee personen in de ‘Top Twintig’, te weten P.J. van der Schaar en J.G. Defares, en nog voor zover valt na te gaan door 26 andere artsen. Onder hen zijn de voormalige ‘privaatdocent homeopathie’ H.G. Bodde (die zich ook bezondigt aan *orthomoleculaire geneeskunde en *bioresonantietherapie), Robert Trossel, Johan Bolhuis, Carel Hoffman, en Jaap Reijntjes van de Ortho Kliniek ’t Gooi, die in aflevering 3 van Uitgedokterd!? een willig slachtoffer colonhydrotherapie toedient. Celtherapie in Nederland lijkt een aflopende zaak: driekwart van de artsen die dit praktiseert behaalde het artsdiploma langer dan 25 jaar geleden, en circa een kwart is al boven de pensioengerechtigde leeftijd.

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 oktober 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Antivaxers ontvingen miljoenen van Amerikaanse charitatieve instellingen / Het Center for Inquiry waarschuwt Amerikaanse senaat voor zelfregulering homeopathie.

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

artikelen - 25 juni 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië / Meer dan 10 miljoen Canadezen gebruikten homeopathie in 2022.