UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: de Webredactie | Geplaatst: 01 juni 2009

Encyclopedie: Battey, Robert (1828-1895)

Amerikaans chirurg, die bij psychische klachten van vrouwen de eierstokken verwijderde.

Encyclopedie: Battey, Robert (1828-1895)

Battey verwijderde in 1872 de eierstokken bij een vrouw in een poging een eind te maken aan haar psychische klachten in verband met het pijnlijk uitblijven van de menstruatie. Deze ingreep, ‘Battey’s operation’, was in wezen een radicale toepassing van de *reflextheorie, en werd enorm populair, behalve in Frankrijk (waar *Charcot er niets van moest hebben). ‘To Battey-ize a woman’ werd zelfs een bekende uitdrukking in medische kring. De ingreep raakte begin 20ste eeuw in onbruik.

Literatuur

Shorter, E., From paralysis to fatigue. New York, 1992.

Uit: Tussen Waarheid en Waanzin: een encyclopedie der pseudo-wetenschappen, door Marcel Hulspas en Jan Willem Nienhuys (vierde herziene druk, De Geus, 2002).

Naschrift 2009

Additionele literatuur:

Thiery M.: Battey’s operation: an exercise in surgical frustration. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 1998 Dec;81(2):243-6.

Studd J.: Ovariotomy for menstrual madness and premenstrual syndrome–19th century history and lessons for current practice. Gynecol Endocrinol. 2006 Aug;22(8):411-5.

John Studd somt op voor welke ‘ziekten’ de operatie van battey werd toegepast: menstruele en andere vormen van krankzinnigheid, *neurasthenie, nymfomanie en masturbatie (*Tissot). Hij noemt de operatie van Battey voor deze indicaties een van de grote schandalen van de 19de eeuw.

 

Een ietwat uitvoeriger biografie van Battey is hier te vinden.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 15 juli 2018

De Gezondheidsraad (GR) bracht een advies uit over het chronisch vermoeidheid syndroom (CVS/ME). Dat zorgde voor heibel.

encyclopedie - 13 september 2010

(Hongaars: Béres Csepp): mineralensupplement.

encyclopedie - 05 augustus 2010

Er is een grote verzameling alternatieve manieren om vast te stellen of iemand (misschien) kanker heeft. Daaronder zijn ook laboratoriumtests. De werking is vergelijkbaar met die van dobbelen of koffiedik kijken.