Duitse artsen pikken homeopatenonzin over aidsbestrijding niet

Duitse artsen pikken homeopatenonzin over aidsbestrijding niet

De Duitse homeopatenschool Scola Asclepia in Potsdam heeft het half november erg bont gemaakt, blijkt uit een artikel op de website van Der Spiegel. De school sleepte een twintigtal accreditatiepunten binnen voor een symposium (PDF), waar de notoire kwakzalver Jeremy Sherr als hoofdspreker optrad.

Sherr probeert al jaren in Afrika met homeopathische middelen aids te bestrijden. Hij gelooft heilig in zijn aids-behandeling; bewijzen voor enige werking kan hij echter niet overleggen. Sherr heeft over zijn homeopathische aanpak van chronische ziekten zoals aids enkele lezingen gehouden in Berlijn. Pas na protesten vanuit de medische hoek trok de verantwoordelijke artsenvereniging in Berlijn de afgegeven accreditatiepunten voor het Sherr-congres in.

Jeremy Sherr, geboren in Zuid-Afrika en opgeroeid in Israël, heeft een homeopathieschool in het Britse Worcester. Hij heeft zich de meeste kritiek van kwakzalverbestrijders op de hals gehaald met zijn activiteiten in Afrika, met name in Tanzania en Kenia. Hij heeft daar klinieken waar aids-patiënten homeopathische medicijnen krijgen ter bestrijding van hun ziekte. Duizenden zouden er daar al zijn geholpen. Hepar Sulphur is één van de veel voorschreven middelen in die Afrikaanse klinieken. Hepar Sulphur, gemalen calciumsulfide (zwavelkalk) in homeopathische verdunning, is een van de belangrijke geneesspeeltjes van Sherrs verre leermeester, homeopathie-uitvinder Samuel Hanhnemann.

In een blog, onder het pseudoniem Orac, maakte de Amerikaanse kwakzalverbestrijder David Gorski bijna drie jaar geleden gehakt van de methoden van Sherr. Homeopathische middelen werken niet, omdat er na eindeloze verdunning niets meer aan eventuele werkzame stoffen in zit, is het basale betoog van Orac.

In Nederland is er ook soms gedoe rond accreditatiepunten. Zo werd een congres in oktober dit jaar in Utrecht over integratieve geneeskunde in eerste instantie gehonoreerd met zes accreditatiepunten. Na protest van de Vereniging tegen de Kwakzalverij zijn die punten weer ingetrokken maar later opnieuw toegekend. Voor huisartsen. De internistenvereniging NIV heeft eerder afgegeven accreditatiepunten blijvend ingetrokken.

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij