De acupunctuur op de laatste naalden?

Acupunctuur had de naam goed te werken bij astma. Een Zwitserse ploeg in de Afdeling Interne Geneeskunde van het Universiteits Ziekenhuis te Zürich heeft dat eens grondig en langdurig nagepluisd, nadat ze merkten dat de reeds gepubliceerde en positieve onderzoeken van niet al te beste kwaliteit waren. Drie groepen van patiënten met astma werden vergeleken: een met echte acupunctuur, een met namaak acupunctuur en een zonder enige soort acupunctuur. De proef duurde 10 maanden. Resultaat: de verschillen tussen de groepen waren gering en klinisch niet relevant. Het gebruik van acupunctuur bij patiënten die farmacologisch goed behandeld werden had geen enkel nut.
(J. Altern. Complement. Med. 2002 Dec;8(6): 737-50)

Dat was voor astma. Maar Prof. Edzard Ernst, hoogleraar in de Complementaire Geneeskunde aan de Universiteit van Exeter in Engeland ging nog veel verder. ‘Acupunctuur werkt niet, behalve voor misselijkheid na operaties’ zei hij tijdens een lezing op 5 september 2003 in King’s College te Londen. Maar bij de discussie na die lezing werden door Dr. Kimball C. Atwood uit de VS nog eens gedegen argumenten naar voren gebracht die zelfs die ene uitzondering onderuit haalden.

Zelfs de Chinezen moeten er al nauwelijks meer iets van hebben. Speciaal als ze een keuze hebben tussen acupunctuur en echte anesthesie. In Science van 10 januari 2003 werd al bericht dat in Hong Kong nog maar 22% van de Chinezen Traditionele Chinese Medicijnen (TCM) gebruikt en de schattingen voor het vasteland zijn nog lager. Maar die trend was al langer aan de gang. In PubMed staat een samenvatting van een artikel in het Japans: Nishimara N. Anesthesiology in People’s Republic of China in the year 2001. Masui 51(3):314-317;2002. De schrijver is anesthesist. Hij bezocht 10 grote ziekenhuizen in Beijing, Shanghai en Guiyang. Het gebruik van acupunctuur voor anesthesie bedroeg daar 0 tot 10%. De vereiste machines voor westerse anesthesie werden geïmporteerd uit Duitsland en de VS.

Worden acupuncturisten binnenkort brodeloos? Och nee, gelovigen, zijzelf zowel als hun patiënten, luisteren toch niet naar redelijke op feiten gebaseerde argumenten.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij

Schrijf je in en ontvang het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK).

Word lid east
Kwakzalverij