UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 29 mei 2001

Top twintig 20e eeuw: Plaats 16: Neelissen, F.J.M.

De pdf van Genezen is het woord niet, met de hele Top Twintig en fraaie illustraties is op de site van Skepsis down te loaden,en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar. (1938-heden; prakt. ±1980-heden) ‘An jeder Zahn hängt ein Organ’ FJM Neelissen (1986) Nummer zestien is geworden de enige tandarts in de long list, de […]

De pdf van Genezen is het woord niet,
met de hele Top Twintig en fraaie illustraties
is op de site van Skepsis down te loaden,
en trouwens ook als boekje nog verkrijgbaar.

(1938-heden; prakt. ±1980-heden)

‘An jeder Zahn hängt ein Organ’ FJM Neelissen (1986)

Nummer zestien is geworden de enige tandarts in de long list, de Haarlemse FJM Neelissen (1938), die als een der eersten de mogelijkheden van de alternatieve geneeskunde in de tandheelkunde ontdekte en propageerde. Het gaat daarbij met name om homeopathie, acupunctuur, focusdiagnostiek en tandheelkundig holisme. Publiceerde in 1984 in het Ned. Tandartsenblad over elektroacupunctuur. In 1986 wordt de vereniging van Homeopathisch Tandartsen opgericht met ondersteuning van VSM. Neelissen is de eerste voorzitter en schrijft veel over de zegeningen van homeopathische ‘ontgifting’ bij klachten ten gevolge van kwik (lees: amalgaam). Soms is het beter, volgens Neelisen en zijn soortgenoten, om alle amalgaam in het gebit te verwijderen: een kostbare, pijnlijke en voor het gebit schadelijke ingreep. De diagnose kwikbelasting stelt hij m.b.v. van een testapparaat, de Acugraaf. Door middel van elektroden op de huid kan hij zo informatie van dieper gelegen lichaamsdelen verkrijgen: een vorm van kwakzalverij ontwikkeld door de Oostenrijker Voll. Schijnmetingen van huidweerstand op acupunctuurpunten als sleutel tot de diagnose, reeds lang ontzenuwd door experts.

Zijn Ver. van Homeopathisch Tandartsen is enkele jaren geleden opgegaan in de overkoepelende Ned. Ver. t.b.v. de Biologische Tandheelkunde, die plm. 140 leden telt. In 1999 geeft Neelissen hoog op van kiezen trekken onder acupunctuurverdoving, van zijn ‘focusdiagnostiek’ m.b.v. de Elektroacupunctuur van Voll en benadrukt de samenhang tussen enerzijds blaas en nieren en anderzijds de snijtand. Veel storingen in het lichaam bevinden zich op ‘energetisch niveau’ en ‘ziekten kunnen wel tien oorzaken hebben’, aldus Neelissen. 

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 29 maart 2012

Ongeveer zeventig tandartsen en mondhygiënisten hebben half maart op het voorjaarscongres van twee serieuze tandartsenverenigingen geluisterd naar de wartaal van elektro-acupuncturist/tandarts drs. Fred Neelissen.

tijdschrift - 05 maart 2002

Inhoudsopgave

tijdschrift - 12 juli 2001

Inhoudsopgave