UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Marie P. Prins | Geplaatst: 25 september 2006

Donkere dagen voor het bedrijf Distributie Care?

Bij een eerste beslissing over een reclame die niet voldoet aan de Nederlandse Reclame Code (NRC) verzoekt de Reclame Code Commissie (RCC) de adverteerder “niet meer op deze wijze te adverteren”.

Deze beslissing wordt door de RCC niet meteen gepubliceerd. De beslissing is overigens niet geheim en de klager kan die wel aan anderen, b.v. de publicatie waarin de advertentie verscheen, bekend maken. Pas na recidive komt er van de zijde van de RCC een bekendmaking.
Distributie Care, gevestigd in Oisterwijk, werd hierin de afgelopen tijd ruim bedeeld:

07 augustus 2006: Prosta Totaal
20 juli 2006: Osteo Combi
Arthelan
Vita Mind
SAM Combi E

04 Juli 2006: Cran Combi

Voor sommige van deze advertenties was dat niet eens de eerste openbaarmaking. Voor Prosta Totaal waren er al openbaarmakingen geweest op 21 oktober 2003, 30 januari 2004 en 20 juli 2004 en voor Arthelan 01 juli 2002, 12 maart 2003, 10 juli 2003 en 20 juli 2004. Ook zijn er de afgelopen vijf jaren bekendmakingen geweest voor Glucon Combi, Grapefruit Slank, Omega Combi en Melatomatine.

Het moge duidelijk zijn dat Distributie Care zich geen sikkepit van de Nederlandse Reclame Code aantrekt. Distributie Care mag zich gelukkig prijzen dat ze niet in het “land van de vrije jongens”, de USA, gevestigd is. Lane Labs-USA verkocht haaienkraakbeen van het merk BeneFin en beweerde dat het kanker genas. Bewijs daarvoor ontbrak. De Food and Drug Administratie (FDA) waarschuwde Lane Labs dat ze de wet overtraden, maar Lane Labs luisterde niet. De FDA diende in 1999 een aanklacht in bij de rechtbank. Daarna kwam er op 12 juli 2004 een gerechtelijke veroordeling waarbij Lane Labs-USA opdracht kreeg om alle klanten die tussen 22 september 1999 en 12 juli 2004 producten van Lane Labs hadden gekocht hun geld terug te geven, inclusief de kosten van verpakking en verzending. Uiteraard werd verdere verkoop ook verboden. Dat is toch wel iets anders dan 4 of 5 openbaarmakingen. Overigens werd de veroordeling ook bekend gemaakt en op 17 augustus 2006 werd dit gevolgd door het publiceren van het adres van het Lane Labs Restitution Fund.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Marie P. Prins

Marie Prins is een gepensioneerd elektrotechnisch ingenieur die bij ongeluk in de kruiden is gerold. Ze wilde weten of en hoe ze de absint alsem in haar (keuken)kruidentuin veilig kon gebruiken. Daardoor kwam ze er achter hoe vreselijk moeilijk het is om betrouwbare informatie over kruiden te krijgen, zeker waar het kruiden betreft die al dan niet terecht de naam hebben genezende werkingen te hebben. Ze is daarna op zoek gegaan naar die informatie. Ze heeft ondertussen flink wat goede informatie gevonden maar is nog steeds op zoek naar iets in het Nederlands.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.

artikelen - 18 april 2022

Orthomoleculair supplementenbedrijf Vitakruid geeft slikadviezen die nergens op zijn gebaseerd.

artikelen - 24 maart 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Resultaten van onderzoek naar homeopathische behandelingen vaak bevooroordeeld.